Zij kan mij kapot maken

Ze kent me al een tijd, ziet me vaker dan de meeste vriendinnen. Als we elkaar spreken, gaan we de diepte in. Ze kent mijn grootste geheimen, mijn diepste verlangens. De pijn die ik had en nog doorsta en de angsten die daarmee gekomen zijn, hebben we besproken. Na al die tijd weet ze wat mijn hobby’s en interesses zijn, mijn gewoontes en mijn gevoeligheden. Ze zal nooit bewust iets doen om mij te kwetsen. 

Maar ze kan het wel. Zij kan mij kapot maken. Ze weet op welke knopjes ze kan drukken om mij pijn te doen. En ik ben bang. Zo bang dat ik een stap verkeerd zet en ze er dan niet voor mij is. Dat ze me in steek laat zoals ik al zo vaak in de steek ben gelaten. Dat ze me niet serieus meer neemt, net als al die anderen. Ik vrees de dag waarop ze klaar met me is en me breekt. Ik wil graag bij haar zijn en zo snel mogelijk weer wegrennen. Ik ben bang voor de macht die ik haar geef door me kwetsbaar op te stellen. 

Maar dit verhaal heeft ook een andere kant. Ik weet niet of ik haar kapot kan maken, maar ik kan haar wel heel veel pijn doen. Want na al die tijd ken ik ook een deel van haar manieren, gewoonten en kwetsbaarheden. Misschien ken ik ze niet tot in dezelfde details, maar ik weet meer dan genoeg. Ik zou het nooit willen en nooit doen, zelfs niet als ze mij pijn doet, maar ik kan het wel. 

In onze relatie zijn wij beiden op onze eigen manier kwetsbaar. Zij is geen koningin, ik ben geen pion, we zijn allebei mensen. Mens-zijn, dat is behoorlijk spannend, maar gelukkig mag ik het elke week even oefenen in de veilige beschutting van haar kamer. 

Tot volgende week, therapeut

Lees ook:

  • Bucketlist

    Verschillende betekenissen gekoppeld aan een woord. In eerste instantie denk je bij bucketlist aan dingen die je gedaan moet hebben voor je dood gaat. Daar kan een oneindig lange lijst uit ontstaan. Ik vind het trouwens niet alleen een lijst…