liggend meisje

Zelfbeschadiging verminderen

Daar zat ik op de stoel, met een vreemd iemand tegenover me. Hoewel, op de stoel zitten…? Ik zat op het randje van de stoel met mijn benen strak over elkaar. Ik staarde naar voren en hield met mijn ene hand mijn andere hand stevig vast. Vanuit mijn ooghoek zag ik dat de mevrouw tegenover me naar me keek. Ik keek niet terug. Ik keek strak voor me uit naar de klok. Nog 40 minuten en 20 seconden voor ik weg kon. Mijn hart klopte in mijn keel. Mijn handen waren klam.

Zo zat ik inmiddels jaren geleden voor het eerst bij een psycholoog. Het ging niet goed met me. Ik was doodongelukkig. Mijn hulpvraag: Ik wil weer functioneren. Mijn hulpvraag was niet: help me met me weer gelukkig voelen, help me met stoppen met mezelf beschadigen, help me met verwerken van gebeurtenissen. Nee. Ik moest weer functioneren. Dat was mijn doel. 

Dat ik nog een lange weg te gaan had voordat ik dat doel zou bereiken, wist ik toen niet. Dat ik hiervoor mijn houvast zou moeten loslaten, wist ik toen ook nog niet. Ook zelfbeschadiging was mijn houvast. Ik was al een tijd in therapie, voordat ik me dat realiseerde. Ik vond het geen probleem dat ik mezelf beschadigde. Ik besprak het niet. Het was toch geen probleem? Ik wilde niet zien dat het een probleem was. Toen een groepsgenoot tijdens psychotherapie vroeg of ik mezelf beschadigde, schaamde ik me. Op dat moment besefte ik dat het tegen de regels van de therapie was. Ik vond wat ik deed niet zo erg. Het stelde niks voor.

Op een gegeven moment kwam ik op het punt dat ik inzag dat het me niet verder hielp. Los van het feit dat zelfbeschadiging niet mocht, en dat het besproken moest worden op het moment dat het was gebeurd. Het hielp me niet verder om weer te gaan functioneren, terwijl dit mijn doel was. Dit besef kwam hard aan. Maar hoe stop je met jezelf beschadigen? Het begon met de Zelfbeschadiging te Erkennen. Dit te Begrijpen. Daarna het proberen te verminderen (Reduceren). Tot slot de zelfbeschadiging Accepteren.

Wat helpt jou om zelfbeschadiging te verminderen?

Lees meer over Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren & Accepteren op de website van Zebra Voorlichting.

Lees ook:

 • bureau-met-therapiestoelen

  Therapie: ik had een aantal jaar geleden besloten dat nooit meer te gaan doen. Ik vond therapie onwijze verspilling van mijn tijd. Het zette naar mijn mening toch geen zoden aan de dijk. Dat oeverloze gelul over 'niks'. Eeuwig dezelfde…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

4 reacties

 1. dat vraag ik mij zelf ook wel eens af, wat is het probleem van zelfbeschadiging? omdat ik het voor mezelf geen probleem meer vind.
  mijn behandelaars, hebben i.v.m. de ingewikkeldheden van mijn gehele problemen pakket, de zelfbeschadiging bij mij een soort van getolereerd.
  maar waarschijnlijk zal ik er ooit ook eens anders naar moeten kijken..
  erkennen, reduceren accepteren, drie stappen, maar wel grote stappen !

  1. Hoi Maaike-Myrr,
   Herkenbaar. Hoe is dat voor jou dat het soort van getolereerd is? Ik vond het best moeilijk om het te zien als probleem. Ik besefte op een gegeven moment dat het me niet verder hielp. Dat was ook moeilijk, want dat zo zien betekent ook dat je er misschien wat aan gedaan moet worden. Ook dat is een heel proces geweest voor mij. Dat weer angst en spanning met zich mee bracht. Iets anders proberen dan zelfbeschadiging..ai ai ai. *angstzweet*. Neem vooral je tijd in jouw proces. Het is jouw proces. Ieders proces is anders. Het vergt veel moed en ik vind dat je dat al laat zien door hier over na te denken en op te schrijven/reageren!

   1. ik vind het momenteel nog wel oke. omdat ik niet overal tegelijk wat aan kan veranderen. en het in feite ook niet het ‘hoofd-probleem’ is. alleen in periodes dat het veel uit de hand lijkt te lopen, moet er soms een rem op, en dat is dan al heel moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.