vrouw aan het lopen

Ze blijft gewoon doorgaan

Ze voelt zich soms als een bergbeklimmer die ongezekerd aan de onderkant van een uitstekende klif hangt en zich met gebroken en bebloede vingers en tenen vastklampt. En no way dat ze los wil laten, maar ze kan niet meer. Vastberaden en een enorme, pijnlijke oerschreeuw binnenhoudend, blijft ze maar doorgaan.

Af en toe laat ze glimpjes van haar pijn zien aan de buitenwereld, maar die reageert vooral met ‘joh, wat goed van je, volhouden hoor!’ of ‘positief denken, omdenken, anders lukt het nooit!’
En man, wat geeft haar dat kracht. Enorme kracht om de teleurstelling en het verdriet van het niet echt gezien worden om te zetten in een mega dikke muur.

De psycholoog geeft het advies om toch vooral kwetsbaar te zijn. Stapje voor stapje. Dus ze waagt nog maar eens een poging. Probeert mensen dingen uit te leggen en die mensen zeggen het te begrijpen. Maar steeds opnieuw blijkt dat niemand dat echt kan. En hoe kan dat ook, want het is háár hoofd. Háár gevoel. Háár manier van denken op dit moment. Ze gaat gewoon door.

Haar hobby is schrijven. Maar dat mag even niet, omdat ze er zichzelf ‘meer de put mee in schrijft dan dat het haar helpt’. Analyseren en beredeneren moet uit, emoties en gevoel mogen tevoorschijn komen. Dat lukt trouwens aardig bij zingen. Alleen, het is dan soms een beetje veel. Dan zweeft ze op de muziek over toppen en door dalen. Van uitzinnige blijheid tot verdriet uit de puntjes van haar tenen. Wat weer niet altijd bepaald gewaardeerd wordt, het mag wel iets gelijkmatiger. Dus wordt de muur weer dichtgemetseld, en blijft ze maar doorgaan.

Met haar (onbewuste?) gedrag en soms ook haar uitspraken probeert ze anderen via een omweg te verleiden haar te laten merken hoeveel ze om haar geven, haar op te beuren, haar sterk vinden, te laten zeggen dat ze van haar houden. Maar op het moment dát ze dat dan doen, gelooft ze er alsnog niks van, en voelt ze zich eenzamer dan ooit. En toch blijft ze contact zoeken, blijft ze maar doorgaan.

Ze blijft gewoon doorgaan. Wat moet ze anders? Ze weet heus dat er betere tijden zullen komen. Alleen nu even niet.