Winnenofleren

Winnen of leren – Noa Pothoven

Winnen of leren is een autobiografisch boek geschreven door Noa Pothoven. De schrijfster is op 2 juni 2019 op 17-jarige leeftijd overleden. In deze indrukwekkende biografie beschreef ze op 16-jarige leeftijd haar strijd. 

Op jonge leeftijd komt Noa in aanraking met seksueel misbruik. Dit leidt tot meerdere problemen. Ze krijgt anorexia, dwangmatige trekken, en worstelt met zelfbeschadiging en het leven. Dit zorgt ervoor dat zij uiteindelijk zestien keer moet worden opgenomen.

In het boek neemt ze ons mee naar de instellingen waarin ze terecht komt. Het verblijven in sommigen van deze instellingen is ronduit traumatisch te noemen. Het boek geeft een kijkje in de wereld van de psychiatrie en laat zien dat daar nog een hoop in moet veranderen. Het is schrijnend om te lezen hoe er klaarblijkelijk nog wordt omgegaan met kwetsbare jongeren, die wegens pijnlijke omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen en zorg nodig hebben. Gelukkig heeft Noa ondanks de verschrikkelijke ervaringen, ook goede ervaringen gehad met instellingen en hulpverleners.

Noa’s doodswens loopt als een rode draad door het boek heen, terwijl de mensen in haar omgeving juist willen dat ze beter wordt. Noa krijgt verschillende soorten behandelingen, die haar soms inzicht geven, maar ze lijkt tot nog toe nergens de rust te kunnen vinden waarnaar ze zo verlangt.

Invoelbaar

Doordat Noa in het boek niet alleen bijzonder gedetailleerd schrijft, maar ook haar eigen gedachtes schuingedrukt aan de lezers meegeeft, kun je een goed beeld krijgen van haar belevingswereld. Zonder dat zou je als lezer missen hoe zij dingen interpreteert, ziet en voelt. Het is hierdoor niet moeilijk om je in te leven in haar situatie. Dat maakt dit boek voor mij uniek.

In het boek zijn haar eigen gedichten en andermans gedichten verwerkt. Ze verduidelijken haar gevoelens, maken het boek compleet en geven een gevoel van afwisseling tijdens het lezen. Ik vind het ook erg prettig dat zij ondanks de zwaarte van alles, dit vaak tóch met humor weet te brengen.

Aanrader

Ik zou dit boek aan iedereen aanraden die wil weten hoe het is om te leven met psychische klachten, maar in het bijzonder zou ik dit boek aanraden aan elke hulpverlener (in opleiding). Ik denk dat dit boek een heel goed beeld geeft van wat hulpverleners kunnen ‘maken’ of ‘breken’. Verder denk ik dat het boek hulpverleners en naasten kan helpen begrijpen wat er schuil gaat achter bepaald gedrag.

Noa schreef ook blogs voor dsmmeisjes. Je leest ze hier.
Het AD wijdde een stuk aan Noa: ‘Ik word losgelaten omdat mijn lijden ondraaglijk is’