Wiebenik

Wie ben ik?

Deze blog gaat in op misbruik. Lees deze niet als je weet dat dat niet goed voor je is. Zoek je iemand om mee te praten? Neem dan contact op met de vrijwilligers van de luisterlijn.

‘Wie ben ik’ is een leuk bordspel wat ik vroeger veel gespeeld heb. Later was het een spel op tv. Deze vraag, die ik mezelf echter van de week hardop stelde bij mijn therapeute, was allerminst leuk bedoeld. De tranen stroomden over mijn wangen en de wanhoop die ik voelde was groot. De vraag kwam uit mijn tenen vanuit een gigantisch onbegrip…..een diep diep onbegrip over de inhoud van deze vraag.

Ik kwam erop omdat er een diagnostisch onderzoek naar DIS loopt momenteel en we besloten hadden mijn levensverhaal eens op een rijtje te gaan zetten om zo wat inzicht te krijgen en wat logica te ontdekken. We waren blijven steken bij mijn derde levensjaar; een leeftijd waarop ik een herinnering had aan het misbruik van opa. En dat ik er van overtuigd was dat papa dat ondersteunde, ‘want’ hij stuurde mij in bad met hulp van opa. Mijn zus mocht niet mee zoals altijd, die moest ineens iets anders doen. Nee, opa zou mij in bad doen en mijn zus ging met onze moeder iets doen. Zo is het idee in mijn hoofd geplant dat papa het goed vond, wat opa met me deed. Dat mama het goed vond daar was ik ook al van overtuigd vanwege een andere herinnering. Maar nu dus papa ook! Opa zei dat ook. En dat het mijn eigen schuld was. En dat ik lief moest zijn en mee moest werken anders zou hij mijn zus alsnog erbij halen. Indoctrinatie. Hersenspoeling. Manipulatie. Al vanaf zo jong. Zo lang.

Na opa volgde een loverboy die hetzelfde deed. Ik was iets van 18 toen ik daar vanaf was maar ik was voor het leven getekend natuurlijk. Als je vanaf je derde jaar zo word gemanipuleerd en bedreigd, is het dan gek dat ik me afvraag ‘wie ben ik dan???’ Ik snap soms geen hout van mezelf. Want: is het waar, dat papa dat goed vond? Is het waar, dat alles mijn eigen schuld was, en dat hij mijn zus zou doden? Is het waar, dat ik een waardeloze slet ben die niks verdient? En niks kan? En die het niet verdient om te leven? Die het licht in de ogen niet waard is? Is dat onder andere allemaal waar?

Ik denk niet dat het gek is dat ik me dat afvraag. Ik ben altijd al aan het rommelen met mijn identiteit en ik begin nu te begrijpen hoe dat komt.
“Om te ontdekken wie je bent, moet je eerst ontdekken wie of wat je allemaal niet bent” antwoordde mijn therapeute. “Leg je hand op je hart en vraag je écht af: vond papa dat echt goed? Is dat waar? Voel je hart, daar zit de onbeschadigde jij” vervolgde ze.
Dus tja. ‘Wie ben ik?’ De vraag gonst nog steeds door mijn systeem. Heel soms durf ik mijn hand op mijn hart te leggen, maar niet te lang, want er zit een shitload aan verdriet en pijn die ik nog niet aan durf te kijken. ‘Ontdekken wat ik allemaal niet ben’ klinkt wel als een heel waardevol en zeer nuttig iets en iets minder eng. Wellicht dat ik daar maar mee moet beginnen.

Lees ook:

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

3 reacties

  1. Ontdekken wat je níet bent, klinkt voor mij als een een beeld uithakken uit een blok steen of hout of wat dan ook. Eerst is er nog niks, maar je hakt langzaam alles weg wat er niet ‘hoort’ en dan komt daar ineens iets tevoorschijn wat zich langzaam vormt… Nou ja, het lijkt me een goed advies van je therapeute. 🙂
    Lees een van mijn persoonlijke blogs: Het is maar een mening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.