Welverdiende koffie

Ik heb een jaar helemaal niet meer opgetreden omdat ik simpelweg niet meer durfde. Na een traumatische ervaring op het podium, in november 2015, waarin ik voelde dat mijn lichaam een barrière ophief en alle ellende in me ineens toeliet, voel ik me er niet meer veilig. Ik voel me naakt en bekeken, wil de mensen hun ogen sluiten zodat ze me niet meer zien en als ze dat niet doen wil ik me verstoppen.
Waar ik ooit hield van de spotlights, vond ik ze nu alleen nog maar akelig.
Het was de fijnste plek en de enige plek waar ik me thuisvoelde, maar ook die verloor ik.

Op deze ervaring volgden nog wel projecten waarin ik een kooraandeel had. Maar keer op keer sleepte ik me er met veel te weinig energie doorheen. Was ik er, maar sloopte ik mezelf met mijn aandeel. Wilde ik dood op het einde. Dus besloot ik afgelopen jaar geen enkel concert te doen.

Nu is het anders. Dit project voor vrouwenkoor en orkest kwam eraan en ik had er weer zin in. M’n stem voelde goed en ik voelde me zelf ook beter.
Op maandag keek ik mezelf streng in de ogen en gaf ik toe dat ik al weer een veel te ambitieus plan in mijn hoofd had. Maar die tijd ligt achter me en dat begrijp ik nu.

Ik repeteer elke dag maar anderhalf uur mee. Toch voel ik doodsangst, hyper-focus en vermoeidheid. Soms weet ik niet waar ik het zoeken moet en voel ik me ronduit ellendig en wanhopig. Maar dag 4 zit er nu op en ik kan zeggen: ik ben er nog. Ik heb mezelf niet opgeruimd in een of ander laatje ver weg in m’n hoofd, om gewetenloos mijn lijf te kunnen slopen met mijn eigen gedrag en pas achteraf de wonden te hoeven likken. Nee, ik ben er bij. Ik hou mezelf in de gaten. Neem mezelf mee naar een fijne koffietent na die anderhalf uur, terwijl de rest nog doorrepeteert.

En naast al die heftige gevoelens is er ruimte voor lol en voel ik dat mijn stem gek genoeg beter zit dan ooit, terwijl ik er nooit minder tijd aan heb besteed dan afgelopen jaar. Krijg ik complimenten van de dirigent, m’n collega’s en zangdocent.

Krachtige keuzes werpen vruchten af en vandaag voel ik me trots op mezelf. Hoef ik niet hardop te schreeuwen tegen stemmen in mijn hoofd die beweren dat ik faal.

Die koffie voor mijn neus heb ik dubbel en dwars verdiend.

Lees ook:

  • Vermoeidheid

    Een angststoornis hebben is zwaar. Het is ontzettend vermoeiend te moeten vechten elke dag weer tegen alle stoornissen en trauma's. Een uitputtingsslag die bijzonder weinig nut lijkt te hebben. In hoeverre weegt het 'winnen' op tegen het toegeven aan het…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer