Weer een verkeerde steen

Deze blog gaat in op zelfbeschadiging. Lees deze blog daarom niet als je weet dat dit niet fijn voor je is. Zoek je iemand om mee te praten? Neem dan contact op met de vrijwilligers van de luisterlijn.

Zelfbeschadiging is een vriend die je maakt op het moment dat je écht een vriend nodig hebt. Maar een goed voorbeeld van een vriend die te ver gaat. Het zal moeilijk worden om contact met deze vriend te verbreken en mensen in je omgeving hebben er een mening over. Ook mensen in professionele relaties hebben er een mening over en dat doet pijn. Want niemand voelde wat jij voelde toen jij die vriend maakte. Nu moet je leven met de gevolgen, en dat doe je. Soms met schaamte, soms met trots en soms mag niemand op de wereld het zien. Soms mis je je vriend en heb je hem nog nodig.

In een professionele relatie maakte ik laatst heftige vooroordelen mee over mijn automutilatielittekens. Er werd mij zonder empathie verteld dat dit ‘niet normaal is’, wat ik anderen wel niet aan zou kunnen doen als ik mijzelf dit al aandoe en dat er ‘vertrouwen mist in mij’ door mijn gevecht met mijn eigen demonen. De verwachting die op tafel lag was dat ik meer zou vertellen over mijn problemen. Maar wat ik in therapie heb geleerd is dat ik moet vertellen waar ik mij fijn bij voel, in een omgeving die prettig voelt en aan mensen die ik vertrouw. Niet als een soort schild en verdediging om mijn baan te houden.

Ik ben kwétsbaar en vind het lastig om voor mijzelf te zorgen. Ik heb een hart en ik snap niet waarom ik niet voor anderen zou kunnen zorgen. Waarom zou die kwaliteit van mij moet worden weggenomen doordat ik psychisch ziek ben?! Ik ben kwetsbaar maar ik heb kwaliteiten en die mogen niet onder een ‘stickertje’ verdwijnen.

Op deze plek bungel ik ergens onderaan, ik heb niet het gevoel voor vol aangezien te worden. Ik ben een probleem. Vanuit mijn eigen hoge verwachtingen wil ik succesvol zijn en het voelt alsof ik hier op de verkeerde steen begon.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!