Weer een verkeerde steen

Weer een verkeerde steen

Deze blog gaat in op zelfbeschadiging. Lees deze blog daarom niet als je weet dat dit niet fijn voor je is. Zoek je iemand om mee te praten? Neem dan contact op met de vrijwilligers van Sensoor.

Zelfbeschadiging is een vriend die je maakt op het moment dat je écht een vriend nodig hebt. Maar een goed voorbeeld van een vriend die te ver gaat. Het zal moeilijk worden om contact met deze vriend te verbreken en mensen in je omgeving hebben er een mening over. Ook mensen in professionele relaties hebben er een mening over en dat doet pijn. Want niemand voelde wat jij voelde toen jij die vriend maakte. Nu moet je leven met de gevolgen, en dat doe je. Soms met schaamte, soms met trots en soms mag niemand op de wereld het zien. Soms mis je je vriend en heb je hem nog nodig.

In een professionele relatie maakte ik laatst heftige vooroordelen mee over mijn automutilatielittekens. Er werd mij zonder empathie verteld dat dit ‘niet normaal is’, wat ik anderen wel niet aan zou kunnen doen als ik mijzelf dit al aandoe en dat er ‘vertrouwen mist in mij’ door mijn gevecht met mijn eigen demonen. De verwachting die op tafel lag was dat ik meer zou vertellen over mijn problemen. Maar wat ik in therapie heb geleerd is dat ik moet vertellen waar ik mij fijn bij voel, in een omgeving die prettig voelt en aan mensen die ik vertrouw. Niet als een soort schild en verdediging om mijn baan te houden.

Ik ben kwétsbaar en vind het lastig om voor mijzelf te zorgen. Ik heb een hart en ik snap niet waarom ik niet voor anderen zou kunnen zorgen. Waarom zou die kwaliteit van mij moet worden weggenomen doordat ik psychisch ziek ben?! Ik ben kwetsbaar maar ik heb kwaliteiten en die mogen niet onder een ‘stickertje’ verdwijnen.

Op deze plek bungel ik ergens onderaan, ik heb niet het gevoel voor vol aangezien te worden. Ik ben een probleem. Vanuit mijn eigen hoge verwachtingen wil ik succesvol zijn en het voelt alsof ik hier op de verkeerde steen begon.

Lees ook:

 • pexels photo 568027

  Ik wil weer normaal zijn. Ik wil weer gedoseerd zijn. Ik wil weer rustig kunnen reageren. Ik wil er geen grote bak ellende uitgooien als ik eigenlijk mijn grens wil aangeven. Ik wil duidelijker hebben…

 • Groot rotsblok in de zon

  Mijn steen roept me. Om er vooral weer veilig onder te gaan liggen en er voorlopig niet meer onder vandaan te komen. Gewoon verdwijnen van de wereld. Niets meer moeten, niets meer hoeven en mezelf…

 • Ik ben mezelf weer

  Als ik oude foto’s bekijk, dan overspoelt me een paniek van heb-ik-jou-daar. Eigenlijk nog wel het meest omdat ik besef dat het mogelijk is om zo ver af te dwalen van wie je bent. Het…

2 reacties

 1. Wauw, wat mooi omschreven hoe jij jezelf beschrijft! Dat je kwaliteiten hebt en dat die aanwezig zijn ook als je zelf kwetsbaar bent.

  Ik loop hier ook vaak tegenaan.

  Dank je wel voor je post!

  Zoals je schrijft, je bent op de verkeerde plek begonnen. Hoop dat je plek vindt waar je kwaliteiten worden gezien en waar het prettig voelt.

  Liefs Anna

 2. Inderdaad mensen denken dat je gevaarlijk bent omdat je jezelf pijn doet of hebt gedaan. Hier ben ik zelf ook al vaak tegen gebotst.
  Deze mensen vertel ik dan ook niet veel meer, want ze begrijpen het niet en daar wil ik verder geen energie in steken.
  Sterk dat je dit in je blog vermeld. Weet dat je niet alleen bent en dat andere mensen je wel respecteren om wie je bent en dat zij wel je kwaliteiten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.