tampons

Weer een hormoonspiraaltje, of niet?

Ik heb last van PMDD, ‘premenstrual dysphoric disorder’, een ernstigere vorm van PMS. Ik merk nu veranderingen op in mijn lijf… Positieve en negatieve. Tussen de lamlendigheid door voel ik oplevingen. Positieve gevoelens die sterker opkomen. De negatieve zijn echter vrijwel constant op de achtergrond als die positieve er niet doorheen breken, maar de positieve vallen wel op.

Ik vermoed dat het met mijn hormoonspiraaltje te maken heeft. Het schiet aardig op naar zijn houdbaarheidstermijn dus moest ik een afspraak maken voor een nieuwe plaatsing, had ik mij bedacht. Alleen, ik twijfel. Als ik terug kijk op de afgelopen 4,5 jaar kan ik nou niet zeggen dat ik goed in mijn vel zat. Ik was aardig stabiel, had geen extreme uitbarstingen, welke kant ook maar op. Maar daar is het ook wel mee gezegd. Ik was stabiel, mwah… Redelijk. Nu er af en toe zo’n positieve impuls tussendoor breekt, vind ik dat toch ook wel heel fijn. Voelen… dat is zo gek nog niet.

Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts. Ik hoop even weer te mogen overleggen met de gynaecoloog voordat ik mijn beslissing neem. ‘Hormonale disbalans’ was de diagnose tussen mijn twee zwangerschappen. Een tijdlang heeft mijn hele hormoonhuishouding plat gelegen door middel van een Lucrin-prik. Ik heb deze gekregen voor endometriose. Maar wat was dat een verademing! Mijn maandelijkse monster-ikke was rustig.

Ik was altijd al wel gevoelig voor mijn hormoonschommelingen, maar na de zwangerschap ging ik de laatste twee weken van de cyclus toch wel heel erg naar depressiemonster-modus. Tijdens de menstruatie zag ik het leven weer helemaal zitten, maakte plannen, ondernam van alles, was gelukkig! Wat na een week weer langzaam onderuit werd geschoffeld… Tot ik in mijn hoofd weer de meest vreselijke, lelijke, nutteloze, ongemotiveerde en suïcidale persoon werd en ik op mijn knieën bad dat die rode vlag maar snel weer uit mocht gaan hangen.

Dus daar wil ik ook niet naar terug, maar geluksgevoel zou toch ook wel weer een prettige bijkomstigheid zijn. Zou het dat verschil kunnen maken?