Smetvrees

Iemand met smetvrees is extreem bang voor vuil en besmetting. Dit kan er toe leiden dat iemand de hele dag het huis aan het schoonmaken is of veertig keer per dag zijn handen wast.

Smetvrees is een niet-officiële term die gebruikt wordt voor extreme angst voor vuil of besmetting. Deze angst kan centraal staan bij een obsessieve-compulsieve stoornis (ook wel dwangstoornis genoemd). Iemand met een obsessieve-compulsieve stoornis heeft veel last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Zo kan iemand met smetvrees bijvoorbeeld obsessief gaan schoonmaken of wassen.

Van alle volwassen Nederlanders heeft bijna 1% ooit in het leven een obsessief-compulsieve stoornis gehad. Jaarlijks krijgt 0,5% van de Nederlanders voor het eerst een obsessieve-compulsieve stoornis. Een obsessieve-compulsieve stoornis kan behandeld worden met een psychologische behandeling en met medicijnen. De psychologische behandeling die de voorkeur heeft is exposure in vivo met responspreventie. Hierbij wordt de persoon met de obsessieve-compulsieve stoornis blootgesteld aan de angsten die leiden tot de dwang, zonder dat de dwanghandelingen worden uitgevoerd.