dsmmeisjes
Wat zullen de buren wel niet denken?

Wat zullen de buren wel niet denken?

Elke dag als ik thuis kom, sluip ik zo geruisloos als mogelijk de galerij over. Ik vertoon ontwijkend gedrag. Ik ben bang dat de buren mij aanspreken, iets van mij willen of ergens klachten over hebben. Eigenlijk begint dit ontwijkende gedrag al bij het portiek onderaan de flat. Als ik iemand naar binnen zie lopen dan wacht ik bewust, om niet samen in de lift te belanden. Het is mij in het begin nog wel eens overkomen. Onoplettend als ik was stapte ik het portiek binnen en ontmoette ik mijn liftpartner voor die dag. Een verschrikkelijk tenenkrommend gesprek over het weer volgde. ‘Fijne dag nog. Daag.’

Het is voor mij een sport geworden om zo onopvallend thuis te komen. Zie ik vanuit mijn auto mensen lopen? Geen probleem, ik zet ‘m rustig twee straten verder. En dan de vragen. Waarom? Waarom vertoon ik dit gedrag? Waar ben ik bang voor? Wat is er mis met een sociaal praatje met de buren? Waarom heb ik mij eigenlijk niet voorgesteld?

Het antwoord is denk ik simpel. Ik ben niet gelukkig met mijzelf. Ik ben niet zeker van mijzelf en ik ben ontevreden over hoe ik eruit zie. Dat mogen anderen niet zien. Zwakte tonen is verliezen. En verliezen is iets wat ik niet graag doe.

Hoe kan ik het omdraaien? Wandelen totdat ik een strak figuur heb? Zou de schaamte dan weg zijn? Of komt het door mijn auto waar met koeienletters ‘Fit For Free’ op staat en waar ik dan met mijn logge lijf uitstap? Is het de combinatie van al die dingen die mij stuurt naar dit ontwijkende gedrag?

Als ik terug ga in het verleden weet ik nog dat ik eens gefilmd ben toen ik met mijn auto door de Mac Drive ging. De man lachte harder dan dat ik ooit gelachen heb. Vanaf toen heb ik mijzelf voorgenomen nooit meer met de auto van de zaak door de Mac Drive te gaan. De man had iets laten knappen in mij. Mijn principes waren veranderd. Ik had verloren. De angst die er eigenlijk altijd al zat was realiteit geworden en heeft een diep litteken op mij achtergelaten.

Schijt hebben. Dat heb ik nodig. Schijt hebben aan wat een ander denkt, zegt of filmt. Maar het lukt niet. Ik ga liever gebukt onder allerlei gedachten dan dat ik op sta en met mijn vuist op tafel sla. Waarom? Omdat ik niet schijt héb, maar een schijterd bén.

Ik ga liever confrontaties uit de weg. Laat een ander graag in zijn eigen wereld leven en ben allergisch voor ruzies. Ik denk dat ik bang ben om nieuwe contacten te maken omdat ik dan nog meer rekening moet houden met wat de zoveelste van mij vind of van mijn handelen.

Ik ben op vriendschapsgebied een kluizenaar geworden. Welgeteld heb ik twee vrienden. Wel hele goede. Warme contacten, lotgenoten, mensen met wie je oprecht alles kunt delen. Niet hele stabiele persoonlijkheden, maar symbolisch genoeg ook weer sterke. Zij hebben al mijn zwaktes niet. Zij zijn zeker. Gaan de toekomst met een glimlach tegemoet. Zij hebben dromen en werken eraan deze te realiseren. Ook zij hebben tegenslagen, maar zij staan sterker op. Ik ben wellicht gezegend met een vlot pratende mond, maar zij hebben karakter. En dat is lekkerder om op terug te vallen dan op loze teksten.

Ik voel me zielloos. Wat wil ik nou eigenlijk? Hoe kom ik daar? Wat moet ik doen?
Een puntje voor mijn psycholoog, zo besluit ik mijn gedachtegang.

Iedere maandag post ik op basjorenolbertz een nieuw blog over mijn ervaringen in de psychiatrie.
Voel je vrij om mij te volgen via mijn website of via mijn andere social-media-kanalen.

5 reacties

 1. Prachtige eerste blog Bas-Joren! Ik ben een stille meelezer op je eigen blog, leuk om je hier ook te zien. Van mij mogen er een stuk meer dsmmannen komen ;).

  Verder… herkenbaar. Vooral de eerste alinea, dat ongemakkelijke gesprek.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Groeien

 2. Hee Bas-Joren,

  Mooie blog en ook voor mij super herkenbaar! Dat waakzame op andere mensen is wel eens iets om moe van te worden… Het hielp mij wel heel erg toen ik erachter kwam waarom ik zo bezig ben met mijn sociale omgeving, niet dat het gevoel dan weggaat, maar je begrijpt in ieder geval het waarom… Maar je hebt het hier vast met je psych al over. 😉

  Groetjes!
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Eventjes zwart, vooruit dan maar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy Voorkeuren