knuffelende poppetjes

Wat is veiligheid voor mij?

Veilig, het gevoel van veilig zijn, vrij zijn van angst, de kans op aanvallen en beschadigingen, gevaar en verlies.

Mijn psychologe heeft mijn angst zo mooi uitgelegd. Iedereen heeft een alarmsysteem, te vergelijken met een alarmsysteem van een huis tegen inbrekers. Dat alarm moet dus afgaan als men probeert in te breken, maar omdat er al zoveel is ingebroken, staat het alarm gevoeliger afgesteld. Te gevoelig, wat maakt dat als er een vlieg tegen het huis komt het alarmsysteem afgaat en het lijkt of er reëel gevaar is.

Wat voor mij dan juist veiligheid is? Veiligheid is voor mij iets wat ik nooit heb gekend tot ik 22 jaar was. Ik leefde sinds mijn zesde jaar in een constante staat van angst en hyperalertheid. Als men vroeg wat veiligheid voor mij is, kon ik daar geen antwoord op geven. Nu denk ik dat het bij iemand zijn is, iemand die mij ziet, hoort en gelooft. Iemand die me even laat voelen dat het oké is, dat het er mag zijn, dat ik er mag zijn. Iemand die op me let, als ik dat zelf even niet meer kan.

Dit prachtige gevoel heb ik voor het eerst mogen ervaren in mijn laatste opname. Het was weer zwart voor mijn ogen, het moest niet meer, ik was volledig overstuur en toen kreeg ik een knuffel van mijn mentor. Iets wat eigenlijk totaal not done is binnen deze setting, maar dat was het moment waarop ik heb ervaren wat veilig voelen voor mij is. Even ‘gedragen’ worden door iemand, iemand die er even voor mij is, veilig in haar armen. Ik werd beschermd, ik moest even niet bang zijn, ik was niet meer alleen. Dit was trouwens ook de eerste persoon die mij in 16 jaar tijd heeft mogen aanraken.

Later heb ik van deze persoon nog veel knuffels gekregen, en elke keer voel ik de tranen opkomen. Geen tranen van verdriet, maar tranen van ongeloof, van dankbaarheid, van beseffen wat ik heb gemist. Tranen van het loslaten van mijn angst, van even te mogen zijn.

Lees ook:

  • pexels photo 362993

    Dit wordt mijn eerste blog en ik merk aan mezelf dat ik het toch best een beetje spannend vind.Iedere keer als ik een stukje heb getikt zijn mijn vingers toch weer geneigd om het te…

  • Geen bodemloze put

    Ik lag in bad toen het nog licht was en ik lig er nog steeds wanneer het donker wordt. Ik zie een schaduw onder mijn lichaam verschijnen en even twijfel ik of het wel écht…

  • Ik was erbij

    Ik was er weer bij. Aan een netjes gedekte tafel in een in bloei staande tuin met een gezin dat praat over de normale dingen in het leven. Ik zeg "Ik was erbij", omdat dat…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.