Wat is normaal?

Wat is normaal?

Ieder gezin heeft zijn eigen ‘normaal’. Door internet en social media wordt de wereld steeds kleiner, iedereen kan delen wat zijn of haar ‘normaal’ is. En er komen reacties op, situaties worden vergeleken. Mensen komen er achter dat het helemaal niet normaal is hoe ze leven. En dan komt bij mij de vraag: wat is normaal? Wat mag het leven je kosten? Wanneer weet je dat je hulp moet zoeken?

Ik heb jaren geleefd boven mijn kunnen, zonder dat ik het wist. Tot het punt dat ik niet meer begreep hoe andere mensen hun leven draaiende hielden. Tot het punt dat al mijn reserves op waren. En toen ik ze weer iets aangevuld had, werd ik geacht weer mijn werk te doen. Zoals ik dat jaren ervoor ook had gedaan. Volgens mijn definitie van normaal, waarvan ik wist dat het me weer leeg zou trekken. Maar waarvan ik niet wist hoe ik het onder woorden kon brengen. Iets wat ik nu na jaren therapie eindelijk wel weet.

En dan kom ik weer bij internet terecht. Want had ik eerder toegang gehad tot informatie over mijn problemen, dan had ik eerder ingezien en onder woorden kunnen brengen waarom mijn manier van functioneren niet normaal was. Had het helemaal niet zo ver hoeven komen.

Men drukt zo snel de stempel ‘hypochonder’ op mensen die zelf online op zoek gaan. Maar wat als er nou eerst eens van uit gegaan wordt dat er daadwerkelijk iets aan de hand is met deze mensen? Misschien niet hetgeen ze uit die gigantische stroom aan informatie filteren. Maar wel dat ze ergens onder te lijden hebben. Dat hun ‘normaal’ meer kost dan normaal zou moeten zijn. Daarom zoeken ze naar de oorzaak van wat hen ziek maakt, voordat het zover gekomen is dat ze helemaal uitvallen. Is voorkomen niet beter dan genezen?

Mensen trekken niet voor niks aan de bel. Zoek een manier om uit te vinden welke bel het zou moeten zijn! Achter mijn lichamelijke pijn bleek een heel arsenaal aan geestelijke pijn te zitten. Met een gigantische bak copinggedrag om het te verstoppen.

Lees ook:

  • ik ben onaantastbaar rennend meisje

    Als je net zo lang doet alsof alles goed gaat verdwijnen alle narigheden vanzelf wel. Het is een strategie die goed voor me werkte in tijden dat het trappelen of verzuipen was. In tijden dat…

  • pexels photo 568027

    Ik wil weer normaal zijn. Ik wil weer gedoseerd zijn. Ik wil weer rustig kunnen reageren. Ik wil er geen grote bak ellende uitgooien als ik eigenlijk mijn grens wil aangeven. Ik wil duidelijker hebben…

  • pexels photo 245618

    Ik ben al vijf dagen aan het twijfelen. Zal ik iets schrijven? Ik wil zo graag dat mensen me vooral zien als een intelligent, lief, grappig, snel, stuiterend ding. Niet als een vrouw met een…

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.