Wat helpt jou in de moeilijke maand december?

Wat helpt jou in de moeilijke maand december?

Als de woorden niet meer komen en de letters vast lijken te lopen, dan weet ik dat het de verkeerde kant opgaat. De moeilijkste weken van het jaar komen er weer aan en de sombere gevoelens zijn eveneens weer present. Het enige wat anders is dit jaar, is mijn voorbereiding.

In tegenstelling tot alle voorgaande jaren, heb ik nu een plan voor kerst en ook al bijna voor oud en nieuw. Ik heb m’n hulptroepen grotendeels geregeld en de vangnetten ben ik aan het spannen. Koste wat kost zal ik dit jaar aan mezelf en iedereen om me heen bewijzen dat ik ook kan blijven staan. Ook in deze weken.

Ik weet eigenlijk nog niet goed hoe ik het ga doen. Ik vind het eng. Ik ben doodsbang. Het voelt alsof ik continu een brandend huis inren en dat de enige weg is om weer veilig thuis te komen. Maar ik moet zo oppassen dat ik mezelf niet brand, dat ik niet verstikt raak door de rook. Voldoende voorzorgsmaatregelen, een goede outfit, een natte sjaal voor m’n mond en neus. Ik zou wel een zuurstoffles mee willen nemen, maar helaas, daar breng ik mezelf, ironisch misschien, juist meer mee in de problemen.

Hoe zorg jij goed voor jezelf in lastige tijden? Wat helpt jou?

Lees ook:

 • Wintertijd

  Het is eind oktober en de klokken gaan vannacht achteruit. Ik staar door mijn raam naar al dat grijs. Vorig jaar was er meer kleur, zie ik in de flarden van dagboek die ik doorploeg op mijn computer. In mij…

lees meer

7 reacties

 1. Weten dat het voorbij gaat, dat ik niet mee hoef te doen aan opgelegde sociale dingen, dat zelfs de natuur even koud en dor is, naar buiten blijven gaan al is het nog zo koud of nat, Anne gebruikt altijd een daglichtlamp, dat werkt ook top, cynische stukjes schrijven, weten dat heel veel mensen dit voelen (want dat is écht zo), kerstmuziek luisteren die wél leuk is, hele simpele fijne dingen doen, veel warme drankjes drinken en warm voedsel eten, niet teveel focussen op hoe het hoort, want voor mij veel mensen is dat sowieso één grote facade. Sterkte! xxx
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Eventjes zwart, vooruit dan maar

 2. Moeilijk, deze maanden. Inderdaad, aftellen. En ik ben gestopt met voldoen aan allerlei verwachtingen van anderen waar ik helemaal niet blij van word. Eerst Kerstdag ben ik alleen. En dat vind ik prima. Dat de meeste andere mensen dat vreemd vinden, is hun probleem. Geef mij maar m’n boek en wat lekkere chocola. Op die manier is er op Tweede Kerstdag nog energie om gewoon gezellig te doen met de familie.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Ik kan niet parkeren

 3. Wat goed dat je zulke maatregelen treft om december door te komen! Hoe is het tot nu toe gegaan?

  Ik (als ADD’er) dacht voor het eerst in jaren ‘lets go with the flow’ en dat was misschien niet zo handig. Het is nu 2e kerstdag en ik ben al zwaar oververmoeid en overprikkeld. Morgen heb ik een feestje, een vriendin blijft slapen, en de dag daarna komen vrienden uit Duitsland slapen. Ook met Oud & Nieuw is het weer ‘feest’ en heb ik logees. Oh ja, en tussendoor moet ik opdrachten afmaken voor klanten (ik werk als ZZP’er).

  De afgelopen jaren deed ik het wat slimmer: niet teveel afspraken maken en vooral dingen doen waar ik zin in heb: wandelen in de natuur, yoga, een foute kerstfilm kijken… Dat soort dingen. geen alcohol drinken, niet teveel troep eten (suiker, gluten, etc). Me houden aan een veganistisch dieet (is dit jaar helaas niet helemaal gelukt).

  Ik ben blij als het weer januari is. Volgend jaar weer een nieuwe kans.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: ADD en de feestdagen, hoe overleef je december met ADD?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.