kind met stoepkrijt

Wat betekent geluk voor mij?

Geluk. Een woord met zoveel verschillende betekenissen. Wanneer spreek je van geluk? Is dit dat je gezond bent, zowel lichamelijk als geestelijk ? Is dit wanneer je de lotto wint? Of wanneer je geniet van een boek met een kop thee op de bank? Ieder mens zal verschillende definities aan het woord geluk geven. Definities die voor jou belangrijk zijn. Maar wat als je je ongelukkig voelt, niet meer weet waar je het geluk kunt vinden of waar je gelukkig van wordt?

Donderdagmiddag, de zon schijnt door de ramen en buiten is het zomers warm. Ik zit binnen aan tafel voor me uit te staren naar buiten, de tuin in. Ik voel me leeg, gevoelloos. Eerder zou ik een fijn en positief gevoel krijgen op zo’n dag als vandaag. Maar op dit moment doet het mij niks meer. Ik heb er een positief noch negatief gevoel bij. 

Uit deze dagen of momenten haalde ik mijn geluk. Ik kon oprecht genieten van de kleine dingen; een wandeling door het bos, de zon die schijnt of een goed boek met een kop thee.  Tegenwoordig lukt me dat niet meer. Ik weet niet waar ik gelukkig van word. Ik voel me opgesloten in mijn eigen wereld. Ik voel me leeg terwijl het in mijn hoofd een chaos is.  Verzonken in mijn gedachten. Zowel in mijn depressie als in mijn eetstoornis

Nu hecht ik niet veel waarde aan geld, spullen en eten, maar heb ik wel een onwijze heimwee naar Nieuw-Zeeland en mijn kinderjaren. Soms verlang ik zo naar het kind zijn. Lekker onbezonnen, geen verplichtingen, geen zorgen, geen depressie en eetstoornis. Het gevoel van vrijheid. Gelukkig zijn met een paar knikkers, een stoepkrijtje of de zon. Wanneer binnenspelen een straf was als het regende en ik wachtend voor het raam naar buiten keek of ik weer naar buiten kon.

Nu wil ik dat ik de chaos in mijn hoofd zou stoppen. Een knop die ik even op pauze kan zetten. Mijn negatieve gedachten naar positieve omzetten. Weer zin hebben in het leven en kunnen genieten van de kleine dingen. De weg terugvinden naar het gelukkige kind in mij en haar laten uitgroeien tot de vrouw die ik wil zijn en waar ik voor sta. Het avontuurlijke en het onbevangen gevoel weer herbeleven en deel laten uitmaken van mijn dagelijks leven. 

Geluk betekent voor mij:
Eindelijk balans vinden in mijn leven, volledige zelfacceptatie, mijn imperfecties kunnen omarmen en mij ergens thuis kunnen voelen. Genieten van het samenzijn met familie en vrienden en van de kleine dingen om mij heen. Het reizen, de wereld ontdekken en het gevoel van vrijheid weer kunnen ervaren. Dat is geluk voor mij. Het gevoel dat ik leef en dat ik het leven leef. Alleen waar begin ik? Hoe begin ik?  

Ben jij gelukkig ? En wat betekent geluk voor jou?

Lees ook:

 • Verdrietigmeisje

  In november 2017, op een hotelkamer in New York, drong het tot me door dat mijn depressie veel erger was dan ik besefte. In eerste instantie ging ik al met een leeg en somber gevoel weg in de hoop dat…

lees meer

4 reacties

 1. Zo, dat is wel een diepzinnige vraag op de vroege zaterdagmorgen. Ontroerend wat je schrijft over hoe je als kind gelukkig kon zijn met iets ‘simpels’. Ik denk dat geluk in de kleine dingen zit, maar het is niet altijd even makkelijk om dat ook te zien.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: #doeslief

 2. De zoektocht naar geluk is inderdaad een hele lastige. Ik begrijp je gevoel zo erg. Ik heb ook een depressie en voel me ook leeg en niets van wat ik voorheen mooi of leuk vond doet me nu iets.
  Ik hoop oprecht dat het geluksgevoel je op een dag weer toelacht. En dat je van een kopje thee in de vroege zomerzonnetje kunt genieten.
  Liefs Denise

 3. Geluk is voor mij als het rustig is in mijn hoofd , klinkt eenvoudig , maar voor mij is dit niet zo .Daarom kan ik zulke momenten echt ervaren als geluk .
  En als ik kan genieten , van hele kleine dingen dat is voor mij ook al geluk , alleen al dat ik ervan kan genieten is zo’n groot geschenk , even alles los kunnen laten

  1. Hi Ien,

   Dat herken ik helemaal. Ik heb hier ook nog regelmatig last van. Zeker van de negatieve gedachten in mijn hoofd maken er af en toe een chaos van.
   Ik probeer me ook meer te focussen op de kleine dingen. En het gaat ook niet meteen goed, maar het is al goed als je die momenten herkent en mag ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.