Het ware gezicht achter de glimlach

Het ware gezicht achter de glimlach

De naam Meisje achter het Masker zegt het al, ik wil laten zien dat achter een vrolijk gezicht heel wat schuil kan gaan. Dat je ‘onzichtbaar ziek’ kan zijn. Ik neem mezelf hierin als voorbeeld. Als ik mensen niet vertel dat ik ‘onzichtbaar ziek’ ben zullen ze het niet snel door hebben. Hoe dat komt? Door mijn masker.
Maar het ware gezicht achter de glimlach? Als ik het masker af zou nemen zou je zien dat ik een diep bedroefde, beschadigde, gekwetste persoon ben. Die veel heeft doorstaan, maar nog wel kracht genoeg heeft om een masker op te zetten en te kunnen functioneren. Maar is dat eigenlijk wel een positieve kracht?

Nee! Dat is het niet! Waarom? Omdat ik dat doe vanuit schaamte. Ik wil niet dat mensen weten dat er iets met me aan de hand is. Het geeft voor de hulpverlening en voor school vertekende beelden. Dat ik op stage prima tot volgens mijn stagebegeleiders zeer goed functioneer. Hierdoor wordt het voor mensen ongeloofwaardig dat ik wel degelijk struggels heb. Struggels zoals onder andere een depressie en een angststoornis.

Mijn antwoord op de vragen van hoe het komt dat het vaak niet aan mij te zien is dat ik met heel veel worstel? Tja… geen idee. Me goed verschuilen achter een masker en heel veel maar weg lachen. Maar wat mij ook veel heeft geholpen is er juist opener over worden. Eerlijk kunnen zeggen wanneer je even een kutmoment hebt. Door de begrip, steun en hulp die ik dan aangereikt krijg, voel ik me prettiger. Tuurlijk, niet bij iedereen kan ik dat. Alleen bij hele goede vriendinnen en bij mijn behandelaren. Maar ook op mijn stage weten ze gedeeltelijk van mijn struggels. De reden waarom ik er opener over ben geworden is omdat ik nu veel meer begrip krijg als het een keer even niet gaat. Dat ik dan even naar buiten kan, even een pauze kan nemen of eerder weg mag. Maar ook van vrienden. Nu zij begrijpen waar ik ‘last’ van heb, kunnen ze me veel beter begrijpen als ik een keer chagrijnig ben of naar ze snauw. Eerder ontstond er dan ruzie, maar nu vragen ze of alles wel oké met me is. Of laten me lekker even chagrijnig zijn.

Maar dit is wat het is
soms ben ik hard
soms ben ik koel
ik zeg dan niet wat ik bedoel
maar dit is wat het is
soms ben ik zacht
soms ben ik warm
en dan lig je in m’n armen
ik heb je lief met heel m’n hart
meer kan het niet zijn

Bløf – Meer kan het niet zijn

Voor omstanders:
Laat je niet misleiden door vrolijkheid en de grote glimlach; er kan veel achter schuil gaan. Als diegene je vertrouwt, schroom dan niet om soms te vragen of het echt wel goed met hem of haar gaat.

Voor de persoon achter het masker:
Laat je niet misleiden door de voordelen van het masker, maar durf het masker stukje bij beetje af te doen en ontdek je ware IK.