Kindopladder

Wanneer ben je succesvol?

Ik heb een hele vervelende eigenschap. Ik vergelijk mijn succes met dat van anderen en ben eigenlijk altijd bezig met hoe ik iets tot een succes kan maken. De dingen die ik maak moet iedereen mooi vinden en als ik iets heb gemaakt wat veel likes krijgt op mijn instagram ben ik al bezig met ‘zou ik dit kunnen verkopen?’ Ik wil een succes maken van mijn instagram en facebook. Ik wil succesvol zijn in deze blogs schrijven. Nu heb ik een hoop mensen om me heen die een eigen bedrijf hebben of een carrière en dat zorgt er natuurlijk ook voor dat ik daar veel mee bezig ben.

Het probleem is alleen dat ik heel goed weet dat die successen voor mij helemaal niet haalbaar zijn. Ik ben ziek, al 32 jaar. Ik weet dat heel goed, maar het accepteren is een ander ding. Accepteren dat niet alles gaat en dat je leven heel anders is dan dat van de meeste mensen is gewoon ontzettend moeilijk. Tot anderhalf jaar geleden werkte ik in ieder geval nog 15 uur per week en had ik nog het gevoel dat ik redelijk mee draaide met de rest van de maatschappij, maar toen ik thuis kwam te zitten leek voor mij alles te stoppen. Inmiddels werk ik weer 4 uur per week, maar ook dat is voor mij nooit genoeg. Want ja ik ben 36 en moet toch gewoon meer kunnen werken? En die leuke dingen die ik maak die kan ik toch makkelijk omzetten in een eigen bedrijfje?

Vandaag appte een vriendinnetje over een mega succes op werkgebied. En op dat moment realiseerde ik me iets. Succes betekent voor iedereen iets anders. Voor haar is dit een moment om trots op te zijn, voor mij zit dat in veel kleinere dingen. Iets moois dat ik maak. Het huishouden dat ik die week zelf, zonder hulp van mijn man, doe. Een dag zonder angst. En dat is ook oké. Ik zou een leven vol grote dingen ook helemaal niet willen, dat past niet bij mij. Ik ben blij met mijn kleine successen. Ik besefte toen dat ik me helemaal niet meer wil vergelijken met anderen. Ik wil alleen nog maar blij zijn voor anderen en ik wil me focussen op wat ik wél kan.

Pleegdieren opvangen voor het dierenasiel (ik vang al tien jaar zieke dieren op). Mooie dingen maken. Iedere dag yoga doen. Genieten. En dat alles kan ik mét een ziekte. Dat is toch geweldig? Daar mag ik eigenlijk best heel trots op zijn. Eigenlijk ben ik dus heel succesvol, gewoon op mijn manier!

Lees ook:

  • Bucketlist

    Verschillende betekenissen gekoppeld aan een woord. In eerste instantie denk je bij bucketlist aan dingen die je gedaan moet hebben voor je dood gaat. Daar kan een oneindig lange lijst uit ontstaan. Ik vind het trouwens niet alleen een lijst…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

1 reactie

  1. Heel mooi. Je bent zéker succesvol in al die dingen die je daar schrijft. We vergelijken ons veel te vaak met anderen, maar ons eigen succes is toch echt iets wat we zelf bereiken en wat voor iedereen anders is. Voor de één is dat misschien een miljoenenopdracht op het werk en voor de ander is dat elke morgen uit bed komen. En eerlijk? Die mensen die zo succesvol zijn, zijn misschien ook wel doodongelukkig, dus ja, wat heb je er dan aan?
    Lees een van mijn persoonlijke blogs: Hoofdpijndossier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.