slaapritme

Wakker worden

Vandaag werd ik wakker met een goed gevoel. Ik sliep gisteren al voor middernacht. En vanmorgen werd ik wakker van mijn eerste wekker. Dat is bijzonder. Bijzonder genoeg dat ik er in alle vroegte het volgende gedichtje over schreef:

Buiten is het bewolkt
Het deert me niets
Ik werd vroeg wakker
Van het geluid van krekels
En zette al mijn wekkers uit
Na een heerlijke nachtrust
Vandaag is mooi
En als ze buiten niet schijnen wil
Ben ik zelf wel de zon

Verstoord slaapritme

Tegenwoordig gaat het sowieso al beter dan vroeger. Maar een echt goed slaapritme heb ik nooit gehad. Mijn langste periode van hevige slapeloosheid heb ik niet als bijzonder hinderlijk ervaren. Dit viel samen met een hypomanie, waarbij blijkbaar een gemiddelde van 3 uur slaap per nacht voldoende voor me leek. Het keerpunt kwam toen ik in een diepe depressie raakte. Ik had geen last meer van insomnia, maar juist van hypersomnia. Ik sliep ten minste 12 uur per etmaal, en vaak zelfs meer.

Altijd moe

Wat niet helpt, is dat ik altijd moe ben. Het is een kenmerk van fibromyalgie. En zo lang ik me kan herinneren, is het goeddeels ook een kenmerk van mij. De meest voor de hand liggende tip bij moeite met opstaan – naar bed gaan als je moe bent – gaat in mijn geval dan ook niet op. Natuurlijk zitten er ook gradaties in de vermoeidheid en valt daar best een beetje naar te luisteren. Maar van dag en nacht trekt het moe zijn zich weinig aan.

Inslapen, doorslapen en wakker worden

Het begint al bij het inslapen. Het is een zeldzaamheid als dat snel en goed verloopt. Alle tips en trucs voor het verbeteren van het slaapritme en het goed in slaap vallen heb ik geprobeerd. Bijna allemaal zonder resultaat en sommigen werken eerder averechts. Dus ben ik zelf gaan onderzoeken wat het beste voor me werkt. Ik probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en tegen alle adviezen in, kijk ik series en films in bed. Het liefst series of films die ik al ken, zodat ik me er niet zo sterk of hoef te concentreren. Het leidt af van de drukte in mijn hoofd en omdat ik het al ken, maakt het ook niet uit als ik halverwege in slaap val. En het werkt redelijk. Meestal duurt het zo tussen een uur en anderhalf uur tot ik in slaap val. Waar ik zonder deze afleiding gerust urenlang wakker lag.

Als ik eenmaal slaap…

… kan je een kanon naast mijn bed afschieten en slaap ik vrolijk door. Ik slaap door stormen heen, snurkende huisgenoten, het geluid van een boorhamer in de kamer naast me. En de wekker. Het enige waar ik altijd wakker van word, is als er iets aan de hand is. Een baby die aandacht nodig heeft, een flauwgevallen kamergenoot, een vriend die een luisterend oor nodig heeft.

De wekker

’s Ochtends gaat er bij mij niet 1 wekker, maar 4. Met een paar minuten ertussen, snooze-functie en allemaal een eigen geluid. De laatste heeft hetzelfde geluid als mijn ringtone, om de illusie te wekken dat ik gebeld word. Als het erg belangrijk is dat ik op tijd opsta, schakel ik hulptroepen in. Dit heb ik lange tijd enorm gênant gevonden. Uiteindelijk ben ik liever op tijd met wat extra hulp, dan altijd te laat omdat ik niet om hulp durf te vragen. Als ik niet de gelegenheid heb om wakker gemaakt of gebeld te worden, zet ik een extra analoge wekker, zo eentje die blijft gaan.

Toen ik zo’n 8 jaar geleden opgenomen was, was mijn slaapritme nog een stuk slechter. Het was bijna dagelijkse kost dat de hele gang wakker werd van mijn analoge wekker, ver voordat ik die zelf gehoord had. Er is een ochtend geweest dat ik volkomen zonder moeite wakker werd. Op de dag van mijn ontslag. Die ochtend ging er niet 1, geen 4, maar een stuk of 20 wekkers af in mijn kamer. Toen ik ze eenmaal gevonden had, kwam ik niet meer bij: alle wekkers van al mijn medebewoners, lagen bovenop mijn kast!

Nog een beetje hulp

Hoe strakker mijn ritme, hoe beter ik wakker word. Als ik 2 nachten achter elkaar te weinig geslapen heb, neem ik een tijdje melatonine in om weer in een iets beter slaapritme te komen. Daarnaast heb ik sinds afgelopen kerst een warmtematras, waardoor ik minder stijf wakker word en gemakkelijker op kan staan zodra ik wakker ben. Perfect gaat het nog steeds niet, maar op een dag als vandaag heb ik hele goede hoop!