Wakker worden met suïcidale gedachten en toch opstaan

Als je last hebt van suïcidale gedachten, ben je zeker niet de enige. Zelf heb ik er ook last van. Vroeger konden ze zelfs een kwellend karakter krijgen, wanneer ik ze niet meer onder controle had. Dan werd ik suïcidaal van het hebben van die gedachten. In de laatste maanden lukt het me iets beter om met het hebben van deze gedachten om te gaan. Hierbij heeft het volgen van een zelfhulpcursus bij 113 Zelfmoordpreventie me zeker geholpen.

Echter heb ik nog wel vaak genoeg periodes met dergelijke gedachten. Zo zit ik momenteel weer in zo’n periode. Ik heb dagelijks suïcidale gedachten. Ik ga ermee naar bed en ik sta ermee op. Zodra ik in de ochtend wakker word of tussendoor wakker word, is de eerste gedachte die zich aan mij aandringt: ik wil dood. Zelf vind ik dit niet bepaald lekker wakker worden. Ik krijg er niet bepaald zin van in de dag en het motiveert me ook niet om op te staan en aan mijn dag te beginnen. 

Wat het voor mij iets makkelijker heeft gemaakt, is dat ik inmiddels een beetje een balans gevonden heb tussen overmatig streng voor mezelf zijn en mezelf uit bed pushen of me helemaal aan deze gedachtes overgeven. Vroeger kon ik wel eens boos op mezelf worden als ik niet snel (genoeg) uit mijn bed kwam en/of niet al mijn to-do’s afkreeg. Ik vond vooral dat ik door moest gaan met de dag, moest doen alsof er niks aan de hand was en dat ik me niet zo moest aanstellen.

Deze houding heeft enige voordelen. Het zorgde er vaak wel voor dat ik uit mijn bed kwam en dat ik mijn leven (op het oog dan) redelijk normaal kon blijven leiden. Echter had het ook nadelen. Het boos worden op mezelf zorgde er vaak voor dat mijn depressieve gevoelens, zoals schuldgevoelens, somberheid en negatieve gevoelens over mezelf, alleen maar toenamen. Ook werd het leven zo heel zwaar voor mij. Bovendien wist mijn omgeving vaak niet wat er met me aan de hand was en konden ze me dus ook niet goed helpen. Tot slot stortte ik vaak na zo’n periode een bepaald moment in en kon ik niet meer tegen de gedachtes vechten. Dan belandde ik vaak in het andere uiterste. Niet meer uit bed komen. Mezelf niet meer verzorgen. Niet meer naar afspraken gaan. Mee gaan met mijn suïcidale gedachten en plannen gaan maken. Mezelf waardeloos vinden in deze toestand. 

Tegenwoordig lukt het me wat beter om een juist midden hierin te zoeken. Ik probeer erachter te komen wat er met me aan de hand is. Ik gun mezelf op die dagen iets meer tijd om mijn dag op te starten en mag best van mezelf een half uurtje spelletjes doen. Wel probeer ik in dergelijke periodes elke dag wel een laagdrempelige afspraak in te plannen, alleen niet te vroeg in de ochtend. Dit motiveert me om mijn bed uit te komen en mezelf te blijven verzorgen terwijl ik tegelijkertijd wel iets meer ruimte en tijd heb om mijn dag te starten. Ook probeer ik niet te veel te denken aan wat ik had willen of moeten doen of wat ik moet doen op de dag, maar op te schrijven of te bedenken wat ik nu nog wel kan doen deze dag. 

Een voorbeeld hiervan was gister. Gisteren werd ik (weer) eens wakker met suïcidale gedachten. Daarnaast voelde ik me somber en wilde ik het liefst de hele dag in mijn bed blijven liggen. Ik zag er al tegenop om te gaan ontbijten. Uiteindelijk heb ik eerst een YouTube-filmpje gekeken ter afleiding. Verder had ik twee dingen die ik wel wilde proberen te halen en kwam ik daarom een bepaald moment wel uit mijn bed. Ik wilde namelijk naar de inlooplunch van Next gaan en daar ook meedoen met het schilderen. (Next is een organisatie die mij ambulante begeleiding geeft en ook een activiteitencentrum heeft). Tegelijkertijd werd ik niet boos op mezelf dat ik veel eerder en sneller had kunnen opstaan, maar probeerde ik me te focussen op wat ik dan nog wel zou kunnen en willen doen of halen. Hoewel ik me zeker niet vrolijk voelde die dag, is het me toch gelukt om er iets van te maken. 

Heb je ook last van suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!