Wachttijden in de GGZ

Schokkend item in Kassa vandaag over de wachttijden voor mensen die psychische hulp behoeven. “We moeten ons in Nederland eigenlijk schamen. Dat wij mensen met hele ernstige psychische problemen zo lang laten wachten op een behandeling. Bedenk je dat dat zou gebeuren met mensen met kanker, dat ze twee jaar moeten wachten op een behandeling, dan zou het land te klein zijn. Bij psychische problemen vinden we dat toch acceptabel.”

Kijk het stuk terug:

4 Comments

  1. Eindelijk aandacht voor dit grote probleem.

    Zo naar dat juist degene met complexe problematiek zo lang moeten wachten.

    Vorig jaar ook door gebrek aan goede hulp verder naar beneden gedaald, vervolgens bij de crisisdienst ook afgewezen wegens gebrek aan bedden. Dat is toch wel heel schrijnend. Positief bekeken: gelijk exposure therapie ‘omgaan met afwijzing’ gekregen 😉 maar die had ik toch liever op een wat menselijkere manier willen krijgen.

    Nu moet ik leren dat ik hulp krijg, bijna dagelijks, ook wanneer ik niet op het randje van instorten ben. En daardoor in staat ben nieuwe dingen te leren. Soms voel ik me ‘te goed’ en wil ik mijn hulp geven aan de mensen die het zo hard nodig hebben en er zo lang al op wachten. Maar ook zij zullen aan de beurt komen. Ooit.

  2. Het is ook het standaard geven van standaard hulp. Wat bij persoon A met stoornis X werkt, werkt bij persoon B dan ook. Dat heb je maar te accepteren en te ondergaan.
    En ondertussen op de achtergrond een trappelende werkgever en narrige bedrijfsarts die je maximaal 6 tot 8 weken geven om een heftig trauma te verwerken. Wachttijden? Dan betaalt de werkgever wel een één of ander militairistisch oord waar ze je vertellen dat je niks mankeert. En dan húp, je bent hersteld en húp, weer in het zadel! Wat jij zelf aangeeft waartoe jij opgewassen bent en wat kan of niet kan, doet niet ter zake. Alles is bij regel en wet bepaald en daar moet jij je, je lichaam en ook je geest, toch vooral aan houden. Lukt dat niet, jammer dan, dan heb je toch niet goed genoeg je best gedaan en kun je een trap na krijgen ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.