Waarom zie je je ouders niet meer, wat houdt je tegen?

Ik heb mijn ouders al jaren niet gezien. Ik koos daar zelf voor. Ik hou van ze, eindeloos veel. Toch ging ik bij ze weg, omdat de pijn van het blijven groter werd dan de pijn van weggaan.

Met mijn ouders had ik een vorm van een liefdesrelatie, hoe gek dat ook klinkt. Als kind hield ik van mijn ouders, no matter what. Toen ik het ‘uitmaakte’ voelde dat als intens liefdesverdriet.

Ik droom nog heel vaak over ze. Eerst achtervolgden ze me in mijn dromen, vochten we, maakten we de vreselijkste ruzies, sloeg ik op de vlucht. Tegenwoordig droom ik dat ik ze na jaren weer zie. We draaien een beetje ongemakkelijk om de moeilijke dingen heen, maar het gaat. Ze weer zien doet pijn, maar ik weet dat ik in de tijd waarin ik ze niet zag een veilige plek heb gecreëerd waar ik naar terug kan keren. Hun thuis is niet meer dat van mij en dat maakt het weerzien draaglijk. In mijn droom, ben ik continu bang dat ik droom. ‘Dit is echt, je ziet ze echt weer en het gaat goed!’ sus ik mezelf. De spanning zakt, ik heb eindelijk de stap durven maken. We zijn herenigd.

Dan word ik alsnog wakker. Ik lig verstijfd in bed en besef dat het alsnog een droom was. Dat mijn hersenen hun uiterste best deden om aan mijn innige wens te voldoen om het echt te laten lijken. Weer die klap; dit moet nog. Jij moet nog steeds gaan kiezen of je dit aan wilt gaan. Jij moet nog steeds gaan kiezen of je ze weer wilt zien.

‘Wat houdt je tegen?’ denk je misschien? ‘Waarom spreek je in godsnaam niet met ze af?’
Tsja, waarom willen mensen hun oude grote liefde met wie het op een dramatische wijze uitging niet meer plotseling tegenkomen in de supermarkt?

Ik voel angst. Ik ben bang voor wat het met me doet als ik ze weer zie. Voor alle herinneringen en gevoelens uit mijn jeugd die over me heen zullen duikelen. Ik ben bang voor de pijn. De pijn die ervoor zorgt dat ik op afstand van ze wil blijven, ook al zorgt dat weer voor andere pijn. Welke pijn doet meer zeer? Die van het weerzien of die van het wegblijven? Ik weet het niet.

Ik weet wel dat beide vormen van pijn afschuwelijk zijn. Ik voel het tot diep in mijn botten. Het maakt dat ik mezelf iets aan zou willen doen om het niet te voelen. Ik ben bang dat ik als ik mijn ouders zou zien door de grond zou zakken, letterlijk. Vallen en vallen en ik weet niet of ik weer op kan staan.

En toch mis ik ze zo. Word ik wakker uit weer zo’n droom en wens ik dat die echt was. Maar de meeste dromen zijn bedrog, ook de mijne. Ik moet in het echte leven de beslissing nemen en ik ben er nog niet uit. Al blijf ik hopen dat ik het op een dag weet. Zo zeker weet dat ik met volle overtuiging het pad van die keuze kan bewandelen en sterk genoeg ben om de onvermijdelijke pijn die erbij hoort te dragen.

Lees meer over emotionele incest

Lees ook:

  • Verlangen naar moederliefde

    Regelmatig komt in deze periode dat diepe intense verlangen naar een moeder naar boven. Iemand die dat kleine meisje van 5 of jonger in de armen neemt en haar onvoorwaardelijke liefde geeft en beschermt tegen de grote boze buitenwereld en…

lees meer

3 reacties

  1. Ik kan me vinden in je verhaal. Na de scheiding van mijn ouders, heb ik met mijn vader gebroken. Uit zelfbescherming bleek veel later, want mijn moeder nam mij volledig in. Sinds tien maanden heb ik na zo’n 18 jaar weer contact met mijn vader. Al voelt het raar om ‘vader’ te zeggen, want ik heb geen idee wat dat precies in zou moeten houden. De stap was en is gigantisch. Ik heb nu een relatief oppervlakkig contact met beide ouders, totdat ik voor mezelf heb uitgevonden, hoe ik dit wil gaan vormgeven. Ik ben verder weg gaan wonen, waardoor ik mezelf gevoelsmatig in veiligheid heb gebracht. Nu kan ik van een afstandje gaan kijken hoe nu verder.

  2. Pff wat een heftig verhaal zeg :'( Pijn van binnen voelen is een vreselijk gevoel..

    En dromen kunnen zoveel impact hebben op je dagelijks leven! Nare dromen geven een rot gevoel, maar ‘fijne dromen’ ook..

    Knuffel voor jou!

  3. Ik vind het echt heel erg om te lezen. Pijn voelen welke keuze je ook maakt.. Pijn waar je hoe dan ook doorheen moet gaan.. Dromen kunnen zo intens en waar lijken en nog meer pijn bezorgen. welke keuze je ook maakt, het is goed. Doe waar jij je goed bij voelt, twijfelen mag en als je er ooit klaar voor bent doe het dan, weet dan je nooit alleen zult staan.. zorg goed voor jezelf x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.