meisje bij bank

Waarom ik, ik niet meer ben

Op de achtergrond staat muziek aan. Ik staar naar de grond, voel een enorm verdriet. Ik voel het, maar het komt niet naar binnen. Ik sluit mijn ogen en adem diep in en diep uit. Mijn nek doet pijn van het gebogen zitten, maar toch blijf ik zo zitten. ‘Je bent veilig, je bent veilig’ probeer ik in mijn hoofd tegen mezelf te zeggen. Ik negeer de nare gedachten die er ook zijn ‘ren weg, vlucht, je bent niet veilig’.

Met mijn handen in elkaar loop ik naar de kast om wierook aan te steken. Ik kies de geur die ik vaak aan heb als ik mij niet goed voel. Daar is het weer. Een herbeleving. Ik schiet in paniek en ga op de grond liggen. Alles wordt zwart en ik hoor en zie alleen nog maar wat er vroeger gebeurd is. Wanneer de herbeleving voorbij is, ga ik weer zitten. Ik zie dat mijn handen trillen. Rustig loop ik naar de bank. Op de achtergrond hoor ik de pianomuziek die ik even geleden had aan gezet. Met trillende handen pak ik mijn telefoon om een vriendin te bellen. Ik laat mijn telefoon vallen. ‘Nee nu niet, nu wil ik niemand spreken’. Ik draai mij om en ga op de bank liggen. De tranen rollen over mijn wang. Niemand die op dit moment zo intens voelt wat ik voel. 

Die avond lig ik in mijn bed. Ik pak mijn dagboek en begin te schrijven: 

Dit was weer zo’n dag. Een dag dat ik mij alleen voel, een dag dat ik mij niet goed voel. Ik wil weer mezelf zijn. 

Verder dan dat kwam ik niet. Dit maak ik dagelijks mee. Het gevoel van onveilig zijn, maar ook durven zeggen dat ik wel veilig ben. Ik ben alleen niet in staat ben om het met elkaar te verbinden. Ik voel mij nog niet veilig. In mijn vorige blog lazen jullie dat ik in het park mezelf even verloor. Dit duurde dus even wat langer en voelde intenser. Een behandeling is in zicht. Ik ben bang, maar kijk er naar uit om mijzelf te vinden. 

Ik ben ik niet meer, al die angst, paniek en zelfverwonding, nee dat ben ik niet. Dat wil ik ook niet, maar toch gebeurt het. Mijn hoofd draait overuren en ik weet het soms niet meer. Het is zwaar. Zwaar ja! Ik zeg het gewoon een keer!

Ik heb de diagnose PTSS gekregen. Hier schrik ik niet van, want dit wist ik al. Ik weet zeker niet wie ik ben, maar wel dat ik er ben en ik, ik ben. Ik kan een mooi leven leiden en genieten van alle mooie dingen die nog gaan komen. 

Probeer hoe dan ook altijd goed voor jezelf te zijn, is wat ik zou willen zeggen. Hoe moeilijk dat ook is. Ja, ik schreeuw ook wel eens tegen mezelf en nee, dat moet ik niet doen, maar ik weet wel dat het weer weg kan gaan, alleen heeft dat tijd nodig. Die tijd moet ik het ook geven en gunnen. We moeten het onszelf gunnen. Er doorheen gaan, ja, dat is wat we moeten.  

Lees ook:

 • Meisjekijktinspiegel

  Volgens mij begin ik me langzaam te realiseren dat het niet weg gaat. Dat ik niet beter word, dat ik ermee moet leren leven. Dat ik moet gaan accepteren. Het gaat goed. Ik voel me goed vandaag. Werk was leuk,…

 • standbeeld engel

  Het gevoel van al maanden in de wachtstand te zitten. Op dit moment zit ik in een lang intaketraject om nog kans te maken een laatste intensieve psychotherapie te volgen voor mijn combinatie aan persoonlijkheidsproblemen waar ze ook mijn trauma’s…

 • Angst of onrust: mag ik slapen?

  Slapen jullie al? sla·pen (sliep, heeft geslapen) 1 de slaap ondergaan 2 niet waakzaam zijn; = suffen 3 tijdelijk buiten werking zijn: slapende (bank)rekening waarmee lange tijd niets is gebeurd 4 (van ledematen) tijdelijk krachteloos zijn en een tintelend gevoel…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

3 reacties

 1. Ik ben zo’n 16 jaar ouder dan jij, maar jij bent al véél verder dan ik in helder omschrijven wat je voelt. Dat vind ik heel sterk van jou. Alle goeds en positieve energie voor de toekomst.

 2. Dag lief mooi menske, ja…
  De pijn is voelbaar, maar ook de zon in de toekomst en juist door die te blijven zien zul je straks alle angsten aan durven kijken..omdat je weet dat deze naast alles aanwezig is.
  Het is door alles heen verweven en je bent als een mooi krachtig voorbeeld voor velen.
  Trede voor trede bewandel jij de trap naar dat zonlicht, soms val je een stapje terug… maar elke keer sta je weer op en ga je verder. k Wens je bij en door alles heen dat je dit licht zult blijven zien en voelen . Ook heel veel kracht om door te durven blijven gaan.. Er is hoop troost en een toekomst…heel veel liefs..t komt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.