leeuw

Waar zijn de sterren heen?

Diepe eenzaamheid. Het voelt donker en als een diep zwart gat. Het is de diepe eenzaamheid van het kleine meisje in mij. Van het kleine meisje dat geen liefde, veiligheid en geborgenheid heeft gekend in haar jeugd. Die geen moeder heeft gehad, maar ook geen vader. 

Die diepe verlorenheid en ontroostbaarheid van het kleine meisje, dat is mijn grootste strijd.
De gezonde volwassene moet dat meisje troosten, maar het kritische monster en de bijbehorende veroordeling van het kleine meisje is op die momenten groot. De gezonde volwassene krijgt dan ook de taak om zowel dat monster terecht te wijzen als mijn innerlijke kind te troosten. Dat voelt soms als een bijna onmogelijke strijd, maar het is wel mogelijk. Het lukt alleen niet altijd.

Jezelf troosten, hoe doe je dat als er geen troost was? Ik heb lieve mensen om mij heen, maar zij kunnen die leegte en het diepe gevoel van eenzaamheid van het kleine meisje in mij niet opvullen. Dat kan ik alleen zelf, door compassie voor het kleine meisje te hebben. Door te voelen wat er is, zonder mezelf te veroordelen. Door te voelen en te rouwen om wat het kleine meisje eigenlijk nodig had, maar wat het niet kreeg. Door te leren dat aan mezelf te kunnen geven. 

Ik luisterde een liedje van de musical de Lion King en daarin wordt precies het gevoel van mijn kleine meisje omschreven, maar het is ook hoopgevend en troostend:

Waar zijn de sterren heen?
Zwart is de dag
ik weet niet waarheen ik moet gaan.
Thuis is een lege droom
leeg als de nacht.
Vader, zie jij mij niet staan?
Je zou me toch steunen
wanneer ik je nodig had?
Hoe vaak ik je naam ook roep,
jij antwoordt me niet.
Toch hou ik me staande
en wacht op een woord van jou:
Het woord dat me wakker maakt
uit deze angstdroom
Waar blijft het morgenlicht?
lang is de nacht
En toch gaat de nacht voorbij
dan zal het beter zijn
En toch gaan de wolken weg
weg voor de zonneschijn

De nacht gaat weer voorbij en de wolken gaan weg voor de zonneschijn. Mijn kleine meisje zal steeds weer een stukje verder helen. De warmte van de zon zal ze steeds wat meer op haar huid en vanbinnen kunnen voelen. De gezonde volwassene zal steeds weer wat verder groeien en de kritische kant zal steeds wat meer naar de achtergrond gaan. Daar mag ik op vertrouwen. Hoe moeilijk ook: Ik mag het vertrouwen in mezelf terug gaan krijgen en steeds weer wat verder helen.