iemand die droomt

Voorspellende dromen

Ik heb iets heel ongebruikelijks en lastigs binnen de psychiatrie. Ik zie namelijk dingen van te voren gebeuren in dromen. Als ik slaap zie ik een soort ‘filmpjes’ die zich tot in de kleinste details afspelen. Vaak met gruwelijke beelden van ongelukken of aanslagen. Zo heb ik de beelden van de aanslagen in België maanden voordat die plaatsvonden gezien in een droom. Tot in de kleinste details zag ik het eerst gebeuren in een droom en vervolgens zag ik maanden later een exacte kopie daarvan. Alleen dan in het journaal als Breaking News.

Het zien van de beelden in dromen maakt me bang en bezorgde me een flinke angststoornis. Continu ben ik bang wanneer het volgende zich gaat afspelen. De meeste dromen die ik zie zijn immers negatief. 

Niet elke droom is even negatief. Soms loop ik dagen met een déjà vu-gevoel rond of herken ik opeens een schilderij terug uit een droom als ik een ruimte binnenstap waar ik nog nooit ben geweest. Wel word ik soms heel boos, omdat er zoveel uitkomt. Dan word ik bang dat er erge dingen gaan uitkomen. 

Ik droomde een keer dat de bomen achter mijn huis gekapt werden en vervangen werden door Japanse honingbomen. Ik werd super boos. Omdat die bomen er al jaren staan en er bovendien geen enkele reden is tot kap, laat staan om er Japanse bomen in Nederland neer te zetten. Nog bozer werd ik toen de gemeente jaren na die droom een fout maakte en alle bomen bij mij huis kapte. Je raadt het misschien al: de nieuwe bomen die op die plek kwamen zijn Japanse honingbomen.

Het jammere is dat niemand dit serieus neemt binnen de psychiatrie. Het wordt psychose genoemd als ik praat over dromen die ik zie of ‘visioenen’ zoals mijn psychiater ze noemt. Maar daar ben ik het niet mee eens. Andere behandelaars hebben dit ook wel omschreven als hoogsensitief of psychiatrisch onverklaarbaar. Daar kan ik me meer in vinden, maar het blijft zoeken naar een diagnose of verklaring.

Lees ook:

 • 2017 08 17 20.00.09 hdr

  Ik heb veel te lang gedroomd. Een kind hoort te dromen, al is het maar om de angst die elke dag om de hoek kijkt te weerstaan. Een reden te hebben om je door een volgende oppas, les, verandering heen…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

3 reacties

 1. Hi Linda,
  Binnen de huidige psychiatrie is er geen ‘diagnose’ of ‘verklaring’. Een diagnose is ook niet nodig, want dat duidt op een ziekte of afwijking en dat is dit niet. Er zijn heel veel mensen die paranormaal begaafd zijn en dingen ‘zien’ (helderziendheid), horen (helderhorendheid) of voelen (heldervoelend). Ik zie, voel en hoor soms ook dingen die uitkomen net als heel veel anderen. Er zijn heel veel boeken over en manieren om er mee om te leren gaan. De kunst is uitzoeken welke bij jou past.
  Het helpt ook met anderen te praten en leren hoe zij ermee omgaan. Je kunt je er voor leren afsluiten (soms niet helemaal) of er mee om leren gaan zodat je er in ieder geval minder bang of gefrustreerd door raakt.

  De ‘gewone’ psychiatrie gaat je hier niet bij kunne helpen (tenzij je mazzel hebt en iemand vindt die er wel open voor staat en mee om kan gaan) maar je zult het in het alternatieve circuit moeten zoeken.
  Nadeel is dat daar een hoop ‘zwevers’ en neppers bijzitten, dus luister vooral goed naar je gevoel! Die zal je zeker de goede kant op helpen!
  Als je wilt, kan ik je wel met een paar mensen in contact brengen die te vertrouwen zijn en hier ervaring mee hebben en open voor staan.
  Groet en succes, Eric (55)

 2. Beste Linda,

  hier en daar hoor je wel eens over iemand die iets kan dat anderen niet kunnen. Of dat mensen eenmalig in hun leven iets van tevoren zien aankomen wat een grote wending of schok in hun eigen leven teweeg brengt. Voornamelijk rondom het overlijden van dierbaren.
  Kijk inderdaad uit met spirituele lui, er zijn er veel die zelfs in hun eigen verhaal verdwalen. Veel mensen in de vrije spiritualiteit lijken vooral aan (zelf)vleierij te doen.
  Ik kan me voorstellen dat je in de GGZ een weinig stimulerende omgeving vind, daar kan ik over mee praten.
  Ik wil je voorgevoelens niet in twijfel trekken, maar wat ik eens gelezen heb over het dejavu gevoel, is dat de hersenen ter plekke een hormoon vrijgeven dat je doet denken dat je dit al eens eerder hebt gezien/meegemaakt. Terwijl het dus daarvoor, hoe zeer je dat dan ook denkt, niet is gebeurd.
  Je zou per test eens voor jezelf kunnen opschrijven waar je dromen over gaan en dan (hoe cru ook) wachten tot er eentje uitkomt. Daarna check je hoeveel er feitelijk van waar is. Het kan namelijk net zoals bij de dejavu gevoel zo zijn, dat dingen ter plekke worden aangevuld. Zo kan je je hersenen te slim af zijn en misschien neemt dit ook wat onzekerheid over de mogelijkheid van psychose weg.
  Voorspellers bestaan misschien wel. Zo heb ik gehoord dat de Inca’s de aanslag op de Twin Towers hebben beschreven. Ze spraken over twee ijzeren vogels die torens in vlogen. Nou ja van gehoord hoor, misschien is het een verzinsel. Nostradamus is ook een bekende naam als het om voorspellingen gaat. Misschien is er naslagwerk of een biografie over hem waar je iets aan hebt. Op indirecte manier zijn er meerdere soorten voorspellers denk ik, zoals kunstenaars, of forecasters.
  In ieder geval sterkte met dit moeilijke dilemma. Laat je niet ontmoedigen door de ggz want dat is gewoon een (vrijwel) waardeloos kapitalistisch bolwerk.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Column voor de Volkskrant

 3. Wow. Dit is zo herkenbaar. Ik heb er eigenlijk ook nog nooit binnen ggz over durven praten.
  Ik heb dromen en voorgevoelens van dingen die gebeuren en bv zwangerschappen en miskramen voel ik feilloos aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.