iemand die droomt

Voorspellende dromen

Ik heb iets heel ongebruikelijks en lastigs binnen de psychiatrie. Ik zie namelijk dingen van te voren gebeuren in dromen. Als ik slaap zie ik een soort ‘filmpjes’ die zich tot in de kleinste details afspelen. Vaak met gruwelijke beelden van ongelukken of aanslagen. Zo heb ik de beelden van de aanslagen in België maanden voordat die plaatsvonden gezien in een droom. Tot in de kleinste details zag ik het eerst gebeuren in een droom en vervolgens zag ik maanden later een exacte kopie daarvan. Alleen dan in het journaal als Breaking News.

Het zien van de beelden in dromen maakt me bang en bezorgde me een flinke angststoornis. Continu ben ik bang wanneer het volgende zich gaat afspelen. De meeste dromen die ik zie zijn immers negatief. 

Niet elke droom is even negatief. Soms loop ik dagen met een déjà vu-gevoel rond of herken ik opeens een schilderij terug uit een droom als ik een ruimte binnenstap waar ik nog nooit ben geweest. Wel word ik soms heel boos, omdat er zoveel uitkomt. Dan word ik bang dat er erge dingen gaan uitkomen. 

Ik droomde een keer dat de bomen achter mijn huis gekapt werden en vervangen werden door Japanse honingbomen. Ik werd super boos. Omdat die bomen er al jaren staan en er bovendien geen enkele reden is tot kap, laat staan om er Japanse bomen in Nederland neer te zetten. Nog bozer werd ik toen de gemeente jaren na die droom een fout maakte en alle bomen bij mij huis kapte. Je raadt het misschien al: de nieuwe bomen die op die plek kwamen zijn Japanse honingbomen.

Het jammere is dat niemand dit serieus neemt binnen de psychiatrie. Het wordt psychose genoemd als ik praat over dromen die ik zie of ‘visioenen’ zoals mijn psychiater ze noemt. Maar daar ben ik het niet mee eens. Andere behandelaars hebben dit ook wel omschreven als hoogsensitief of psychiatrisch onverklaarbaar. Daar kan ik me meer in vinden, maar het blijft zoeken naar een diagnose of verklaring.