vrouw in bed

Voor het eerst elektroshocktherapie

Vrijdag 5 juni. ‘s Ochtends vroeg vertrok ik met tig tassen vanuit mijn huisje naar het UMC. Een week daarvoor kreeg ik onverwachts te horen dat ik aan de beurt was voor elektroshocktherapie (ECT) vanwege mijn hardnekkig aanhoudende depressie. Mijn begeleidster ging mee. De hele dag had ik gesprekken, onderzoeken, etc. Al mijn spullen werden helemaal doorzocht want het is een gesloten afdeling met 16 mensen. Totaal iets anders dan ambulant wonen met hulp aan huis.

Het is hier wel rustig gelukkig en iedereen is aardig tot nu toe. Echter heb ik slechts twee per week ECT. Dat betekent dat de opname minimaal 6 weken bedraagt. De andere dagen moet ik wel therapie volgen, maar in overleg, zodat ik tussendoor kan rusten. Afgelopen dinsdag en woensdag ben ik ook opgenomen geweest in het ziekenhuis voor een maag, darm en leveronderzoek met betrekking tot mijn chronische bloedarmoede en de daarmee samenhangende vermoeidheid. Ik heb nog geen uitslag binnen.

De maaltijden zijn gezamenlijk. Ik heb gewoon alle vrijheden, dus ik mag van de afdeling af, behalve op de dagen van de ECT. Morgen gaan de meeste mensen op verlof, voor mij is dit niet mogelijk maar mijn ouders komen wel in ieder geval. Aanstaande dinsdag start ik met ECT, een dag later, zodat ik maandag kan wennen aan het dagprogramma hier. Ik heb gelukkig een grote kamer, wel deel ik het toilet en de douche. Het is een eind lopen naar hoofdingang, want het is groot hier! Er zijn genoeg indrukken en prikkels.

Zaterdag 6 juni. Wat een hoop nieuwe indrukken. Vanmorgen ging bijna iedereen op verlof. Ik heb met een verpleegkundige een vast weekschema opgesteld, omdat blijkt dat ik behoefte heb aan duidelijkheid en structuur. Ook heb ik een filmpje gezien over ECT. Het engste vind ik de narcose en het feit dat je ademhaling een paar minuten overgenomen wordt. Verder moet ik erg wennen, dus het is wel fijn dat de afdeling bijna leeg is. Ik ben even naar buiten geweest, langs alle enorme studentencomplexen die verlaten lijken te zijn. Het is echt een doolhof hier. Ik slaap naast het gebouw waar de helikopters landen af en toe. Ik kan het helaas niet zien, het is te hoog.

Zondag 7 juni. Ik heb nog een lekker rustig dagje. Langzaam komt iedereen hier weer binnen van verlof. Vanmiddag zijn mijn ouders geweest, ze kwamen om de beurt op de afdeling kijken. Ze mochten niet samen door alle maatregelen rondom het coronavirus. Het was fijn dat ze er waren, we hebben buiten bij de verlaten Uithof zonder allemaal studenten nog een stukje gewandeld. Morgen moet ik vroeg op en heb ik wat therapieën en ga ik mijn dochter van 14 even bellen, want ik mis haar.

Maandag 8 juni. Pff, wat een dag. Vroeg op, veel koffie gedronken, een wandeling met een klein groepje medepatiënten gemaakt buiten door een natuurpark om de hoek, verrassend. Ook had ik creatieve therapie. In de middag dacht ik aan rust, maar ik had een gesprek met een verpleegkundige, controles, weer een gesprek met de arts, etc. Ook heb ik gehoord dat er wat afwijkingen waren in mijn bloed en daar gaan ze hier ook mee aan de gang, dit kan mijn ‘chronische’ vermoeidheid tevens veroorzaken. Maar morgen krijg ik wél groen licht voor de ECT. Tussen 10 en 12 in de ochtend, het wordt nu wel erg spannend.

Dinsdag 9 juni. Vandaag heb ik voor de eerste keer ECT ondergaan. Ik was heel erg zenuwachtig en vanmorgen hoorde ik dat ik om die reden als eerste aan de beurt was. Ik hoef vandaag verder niets, geen therapie etc. Ik moest vanmorgen nuchter zijn, maar mocht wel koffie met zoetjes en limonadesiroop tegen de misselijkheid. Om half 9 werd er via een echoapparaat een infuus in mijn onderarm geprikt, omdat mijn bloedvaten lastig te vinden zijn. Wachten tot half 10. Met twee verpleegkundigen lopend naar de afdeling, onderweg een bed oppikkend. Daar nog extra zoete limo gekregen en even wachten. Ook heb ik alvast de artsen gezien.

Ik kreeg controles en een band om mijn hoofd met elektroden, ik mocht wel mijn eigen kleding aanhouden. Ik kreeg een zuurstofmasker op en daarna was ik in één keer weg. Het insult moest minimaal 20 seconden duren, ik haalde direct de 65 seconden! Ik ontwaakte raar achteraf. Ik was alsnog moe en heel erg misselijk. Ik werd teruggereden naar een speciale ruimte hier op afdeling. Met veel moeite heb ik een beschuitje weggewerkt. Melk ging niet en liet ik ook vallen, omdat ik wegdommelde. Daarna ging ik terug naar kamer. Daar heb ik uitgerust en rustig aan iets gegeten en gedronken. Ik had pijn in mijn kaak en spierpijn, maar verder ging alles oké. Om één uur knapte ik op. Ik mag vandaag de afdeling niet af, of alleen onder begeleiding. Ik voel me ook wel een beetje suf nog. Maar de eerste keer zit erop, pff, wat een opluchting!