Ik wil je vinden achter je muur

Ik ben in staat om eindeloos te vergeven. Te kijken, te bevragen, te zien, te voelen. Ik wil je zien dwars door je woorden heen, voelen tot op de onderlaag. Wat gaat er in je om? Hoe kan ik van je houden? Is er een manier om met je te kunnen zijn?

Je masker is hard. Je grappen zijn grof, nietsontziend. Je snauwt in het rond, gaat discussies fel aan. Je bent iemand die ik niet zou moeten mogen, misschien. Maar ik zie kwetsbaarheid in je ogen en soms ben je zo lief voor me. Dan wordt je stem zachter, je woorden langzamer, je intonatie subtieler. Ik denk dan dat ik jou zie.

Maar als de vensters weer gesloten zijn, ben je ook tegen mij onaardig. Dan heb ik vrienden die me vertellen dat ik het niet zou moeten pikken. Je woorden, je daden. Het zouden redenen mogen zijn om ons contact te stoppen. Of om voor mezelf op te staan, ruzie te maken, grenzen te stellen.

Mijn grenzen worden fluïde voor jou, omdat jij twee kanten lijkt te hebben. Die ene mag dichtbij me, dichterbij dan wie dan ook. Die kant vertrouw ik grenzeloos. Ik wil hem dichtbij. Maar die andere kant sluipt in gebieden waar ik die niet zou moeten toelaten.

Ik laat je toe, tot je de luiken definitief te lijkt hebben dichtgegooid naar je kwetsbaarheid. Je lijkt zo koud en gesloten. Je pakt me vast in wie ik ben en knijpt tot gruzelementen. Ik zie mezelf verbrokkelen. Ik liet je binnen en ik dacht dat je hield van wie je zag. Maar je vermorzelde het ook weer.

Dan wordt het tijd om te gaan. Ik voel woede opborrelen. De persoon die mij zou moeten beschermen staat eindelijk in me op. Ik snap ineens wat mijn vrienden zeggen; ik moet kappen met jou. Ik zie het in. Ik voel me zo ontzettend boos. Ik liet je dichtbij, ondanks mijn gebrek aan vertrouwen en je raakte me toch. Precies in de kern van wie ik ben.

En toch verdwijnt mijn woede iedere keer weer als sneeuw voor de zon. Je zegt iets liefs, je maakt een grap, je gunt me een lieve blik. Ik zie je weer, door een kier en ik smelt even snel als mijn woede. Ik smelt voor jou. Altijd opnieuw. Ik hou van wie ik zie achter de opgetrokken muren en zal er telkens weer tegen op proberen te rennen, te klimmen, te beuken.

Tot ik ooit te beurs ben, te bezeerd, te beschaafd? Maak ik mijzelf kapot door jou te willen vinden? Kan ik jou willen zien zonder zelf te verdwijnen?

Lees ook:

  • Bang voor de psycholoog

    Je leest het goed, ik ben bang voor mijn psycholoog. Bang op meerdere manieren. Alhoewel, misschien ben ik eigenlijk bang voor herhaling van het verleden. Het verleden dat telkens weer opnieuw de spreekkamer vult door slechts de kleinste onbenulligheden. Een…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer