castles fence love symbol 39495

Verslavend verliefd

Van al mijn verslavingen is die aan de verliefdheid het hardnekkigst. Misschien omdat het een upper is, in een leven vol biologische en onnatuurlijke downers. Ik heb een aantal jaar er niet aan toegegeven en ik beviel niet.

Toen deed ik het nog een keer met verliefdheid, in veelvoud, en vloog alsof ik met een katapult was afgeschoten. Ik viel net zo hard. Ik verbrokkelde van de klap, mijn hart versplinterde in duizend stukjes. De verwachte zwaarte nestelde zich daarna weer knus om mijn hart.

Niet voor lang. Ik ben nog steeds splinters aan het rapen, dat is zeker. Maar de knusse band begint alweer zijn klem te verliezen. En de kriebels komen los, veel eerder dan ooit na een klap het geval is geweest. Veel meer dan ik sinds mijn scheiding heb gekend.

Wat niet betekent dat ik losga op datingapps of uitga om vrouwen te versieren. Ik val net te langzaam voor dat soort acties. Maar als ik ga, ga ik vol, hoofd eerst, kopje onder, veel te diep. Veel sneller dan ik zelf aan kan.

Ik heb een seconde nodig om iemand aantrekkelijk te vinden, een maand om dat te beseffen, nog eens twee weken om reddeloos verliefd te worden, van de manier dat je niet kan ademen zonder de ander. En ongeveer een half jaar om iemand genoeg te vertrouwen om haar binnen te laten. Die tijdslijnen zijn in een hopeloos gevecht.

Het resultaat zijn mijn stormachtige, steeds beklemmendere affaires. Zonder een goed opgebouwde band. Zonder hoop. Zonder lucht. Waarbij ik niet meer voor of met mezelf leef. Waarbij ik ergens, en meestal snel, de connectie met mijn gevoel afsluit en de depressie inschiet.

Maar dat hoeft dus kennelijk niet. Het blijkt zelfs mogelijk om met een meervoudig gebroken hart binnen een half jaar op te staan zonder het zwarte monster. Gelukkig maar, want ik wil de uppers niet laten staan. Ik wil die lucht in geslingerd worden. Ik raap erna mijn brokstukken wel weer bij elkaar.

Ik ben me ernstig bewust van deze valkuil, maar het leven zonder is me maar net wat meer waard dan depressie. Ik weet dat ik niet uit deze kuil wil. Dan kan ik het me hier maar beter gemakkelijk maken.

Ik voel de kriebels. Ik beleef het intens. En dan geef ik het lucht. Voor nu.

Lees ook:

  • Ben ik verliefd of is het overdracht?

    Daar staat hij, "hoi" zegt hij, "kom je". Hij houdt de deur voor me open. Mijn hart bonkt in mijn keel. Hoewel hij mijn type niet echt is, vind ik hem bloedmooi. We lopen de…

  • Hoe ik leerde zwemmen

    ‘Het leven is de zee. Wij reiken je de zwembandjes aan, maar uiteindelijk moet je toch zónder leren zwemmen...’ Dit zei één van mijn behandelaren zo’n twee jaar geleden tegen mij. Tegen ons, er was…

  • Verdrietigmeisje

    In november 2017, op een hotelkamer in New York, drong het tot me door dat mijn depressie veel erger was dan ik besefte. In eerste instantie ging ik al met een leeg en somber gevoel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.