vrouw bij zebrapad

Vermijding doorbreken

Ik ben thuis na een intensieve behandelweek gericht op traumaverwerking en het doorbreken van vermijding. Vermijding doorbreken, ik had er een plan voor. Een plan dat door de corona-chaos in duigen is gevallen. Ik vond het lastig om direct te moeten schakelen, nu er veel veranderd is in mijn belevingswereld en ik veel te verwerken heb.

Een groot deel van de activiteiten die ik normaal gesproken onderneem en die ik had opgenomen in mijn weekplanning en exposure plan, zijn door de maatregelen van de overheid komen te vervallen. Ik begrijp het en zie er de noodzaak van in, al maakt het de situatie niet makkelijker (voor niemand niet trouwens, I know).

Nadat ik na al mijn emoties, frustraties en paniek heb kunnen uiten, is mijn kijk op de situatie veranderd. Het biedt namelijk ook mogelijkheden. Het is aan mij om de regie naar me toe te trekken en er het beste van te maken. Ook al kan ik het plan wat ik had niet ten uitvoer brengen, buiten dat plan is er een scala aan andere activiteiten die ik wél zou kunnen doen.

Ik heb nu de mogelijkheid om tijd met onze dochter door te brengen, om zorg en verantwoordelijkheid voor haar te dragen. Ook ben ik meer op mezelf aangewezen om ervoor te zorgen dat ik actief blijf. Ik merk sterk dat mijn angst voor het naar buiten gaan direct toeneemt als ik langere tijd binnenshuis blijf. De uitdaging zit hem voor mij in door blijven gaan met exposure, prikkels tot me nemen en continu bevestigd te krijgen dat de allesoverheersende angst minder aanwezig is, of zelfs wegblijft. Daarnaast wil ik me houden aan de regels van het RIVM en vermijd ik waar mogelijk sociale contacten. Ik zoek voornamelijk prikkels op door te wandelen of te fietsen langs drukkere wegen, kruispunten over te steken of plekken op te zoeken waar ik minder bekend ben. Ik kijk mensen aan, lach naar ze en groet ze.

De zorgen die ik heb over het niet kunnen vasthouden van mijn behaalde resultaten hebben zich inmiddels naar de achtergrond verplaatst. Ja, ik zal extra angst en spanning ervaren wanneer ik me over een tijdje weer in een drukkere en minder gecontroleerde omgeving moet begeven. Hopelijk zal ik ook dan minder traumagerelateerde klachten ervaren.

Lees ook:

  • meisje met hond

    Er zijn momenten waarop het mij minder goed lukt om de controle over mijn leven te behouden. Vaak gebeurt dit wanneer ik mezelf heb overvraagd waardoor ik overbelast ben geraakt. Net als tijdens het trauma verdwijnt mijn gevoel van veiligheid…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

2 reacties

  1. Wat goed en knap hoe je hier mee omgaat.
    De overheid staat denk ik niet stil bij de gevolgen voor mensen met pyschische problemen.
    Wel is het zo dat ik in deze tijd eigenlijk precies hetzelfde bezig ben zoals jij en kijk ik naar welke vermijding ik wel kan doorbreken.
    Heel veel sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.