Wegrennend hert

Vermijden

Ik mag niet met ‘ik’ beginnen, dat is egocentrisch. Ik mag niet mijn diagnose benoemen, dan val ik mijn ouders af. Ik mag geen borderliner zijn, dan denken mensen dat ik gevaarlijk ben. Ik mag niet om iets vragen, dan ben ik afhankelijk. Ik mag niet over mezelf praten, dan vind ik mezelf te belangrijk. Ik mag niet naar een ander vragen, misschien breng ik ze in verlegenheid. Ik mag niet vermijden, ik moet stoer zijn.

Ik mag niet mijn man alleen laten, ik moet er voor hem zijn. Ik mag niet laat naar bed gaan, ik moet genoeg slapen. Ik mag niet vreten, dat is ongezond. Ik mag niet doorslaan, ik moet begrenzen. Ik mag niet flippen, ik moet woede reguleren. Ik mag niet boos worden, ik moet praten. Ik mag niet kritisch zijn, wat weet ik nou. Ik mag geen advies geven, ik maak er zelf een potje van. Ik mag geen wijsneus zijn, mensen houden niet van wijsneuzen. Ik mag niet eigenwijs zijn, ik moet open staan voor suggesties. Ik mag niet slecht praten, dan raak ik mensen kwijt.

Ik mag niet trots zijn, dan doe ik uit de hoogte. Ik mag niet een sterke houding aannemen, dan ben ik arrogant. Ik mag niet flirten, dan ben ik een slet. Ik mag niet gesloten zijn, dan ben ik een ijskoningin. Ik mag niet spontaan zijn, dan ben ik te vrij. Ik mag niet genieten, dat verdien ik niet. Ik mag niet oordelen, ik weet niet alles. Ik mag niet huilen, dan ben ik sneu. Ik mag niet blij zijn, dan sla ik door. Ik mag geen fouten maken, dan is iemand beter. Ik mag niet de beste zijn, dan haten ze me. Ik mag niet jaloers zijn, ik moet verdraagzaam zijn.

Ik mag niet klagen, ik ben Nederlander. Ik mag niet nutteloos zijn, ik moet een bijdrage leveren. Ik mag niet chaotisch zijn, ik moet ordenen. Ik mag niet star zijn, ik moet flexibel zijn. Ik mag niet teleurstellen, ik heb competenties genoeg. Ik mag niet chagrijnig zijn, ik moet sociaal zijn. Ik mag niet stilstaan, ik moet groeien. Ik mag niet piekeren, ik moet me richten op het positieve. Ik mag niet voor een ander invullen, ik kan geen gedachten lezen. Ik mag niet andermans emoties mijn eigen maken, ik heb genoeg aan mezelf. Ik mag niet claimen, ik moet delen. Ik mag niet ontevreden zijn, ik heb een prachtig gezin.

Ik mag niets aannemen, dan  moet ik iets terug doen. Ik mag niet perfectionistisch zijn, dan word ik dwangmatig. Ik mag niet aarzelen, dan ben ik sloom. Ik mag niet serieus zijn, dan is er geen grappige uitweg. Ik mag niet voorop lopen, daar heb ik de kracht niet voor. Ik mag niet volgen, wat als we verkeerd gaan? Ik mag niet fantaseren, dat klopt niet. Ik mag niet uiten, de vuile was niet buiten. Ik mag niet denken dat ik veilig ben, dat is gevaarlijk. Ik mag niet vergeten, dat is dom. Ik mag niet hopen, dat is naïef. Ik mag niet zorgen, ik kan niet voor mezelf zorgen.

Ik mag niet zijn.

Lees ook:

 • Brug met netten aan de zijkant

  Vandaag is zo'n dag dat ik weer ontiegelijk dankbaar ben voor onze huishoudelijke hulp. Ze komt een keer in de twee weken drie uurtjes. Mijn berg was groeide langzaam en meestal is dat een teken…

 • Vertellen is eng

  Mijn vingers omklemmen de stalen stang van een klimrek. Het lijkt zo hoog. Ik durft niet meer. Het zweet breekt me uit en mijn vingers glijden langzaam los. De navel bloot, de tenen naar beneden.…

 • stelletje

  Ik weet niet of ik het altijd helder zie... Maar wat ik wel weet is dat ik ook geen lieverdje was. Misschien omdat ik terugvocht, maar misschien ook wel omdat hij dat deed.  Wat ik…

10 reacties

 1. Madelief bedankt.
  Jij schrijft op wat ook mijn gedachten zijn.
  Confronterend en herkenbaar.
  Zit hier met een brok in mijn keel, ‘maar ik mag niet huilen’.
  Jose

  1. Graag gedaan. Bedankt voor je reactie, altijd fijn niet alleen te zijn, al gun ik niemand al mijn gedachten. Ik hoop dat je even een veilig plekje vindt, dit terug leest en je tranen toch mag laten gaan. Alle beetjes helpen als je je emoties ontrafeld. Sterkte.

 2. Zo herkenbaar! ….en dat dan toch telkens allemaal doen, want je bent mens……en jezelf dan ook weer op je kop geven……..wat ook niet mag……pfffffffff
  De herkenning geeft toch troost! Xxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.