Wegrennend hert

Vermijden

Ik mag niet met ‘ik’ beginnen, dat is egocentrisch. Ik mag niet mijn diagnose benoemen, dan val ik mijn ouders af. Ik mag geen borderliner zijn, dan denken mensen dat ik gevaarlijk ben. Ik mag niet om iets vragen, dan ben ik afhankelijk. Ik mag niet over mezelf praten, dan vind ik mezelf te belangrijk. Ik mag niet naar een ander vragen, misschien breng ik ze in verlegenheid. Ik mag niet vermijden, ik moet stoer zijn.

Ik mag niet mijn man alleen laten, ik moet er voor hem zijn. Ik mag niet laat naar bed gaan, ik moet genoeg slapen. Ik mag niet vreten, dat is ongezond. Ik mag niet doorslaan, ik moet begrenzen. Ik mag niet flippen, ik moet woede reguleren. Ik mag niet boos worden, ik moet praten. Ik mag niet kritisch zijn, wat weet ik nou. Ik mag geen advies geven, ik maak er zelf een potje van. Ik mag geen wijsneus zijn, mensen houden niet van wijsneuzen. Ik mag niet eigenwijs zijn, ik moet open staan voor suggesties. Ik mag niet slecht praten, dan raak ik mensen kwijt.

Ik mag niet trots zijn, dan doe ik uit de hoogte. Ik mag niet een sterke houding aannemen, dan ben ik arrogant. Ik mag niet flirten, dan ben ik een slet. Ik mag niet gesloten zijn, dan ben ik een ijskoningin. Ik mag niet spontaan zijn, dan ben ik te vrij. Ik mag niet genieten, dat verdien ik niet. Ik mag niet oordelen, ik weet niet alles. Ik mag niet huilen, dan ben ik sneu. Ik mag niet blij zijn, dan sla ik door. Ik mag geen fouten maken, dan is iemand beter. Ik mag niet de beste zijn, dan haten ze me. Ik mag niet jaloers zijn, ik moet verdraagzaam zijn.

Ik mag niet klagen, ik ben Nederlander. Ik mag niet nutteloos zijn, ik moet een bijdrage leveren. Ik mag niet chaotisch zijn, ik moet ordenen. Ik mag niet star zijn, ik moet flexibel zijn. Ik mag niet teleurstellen, ik heb competenties genoeg. Ik mag niet chagrijnig zijn, ik moet sociaal zijn. Ik mag niet stilstaan, ik moet groeien. Ik mag niet piekeren, ik moet me richten op het positieve. Ik mag niet voor een ander invullen, ik kan geen gedachten lezen. Ik mag niet andermans emoties mijn eigen maken, ik heb genoeg aan mezelf. Ik mag niet claimen, ik moet delen. Ik mag niet ontevreden zijn, ik heb een prachtig gezin.

Ik mag niets aannemen, dan  moet ik iets terug doen. Ik mag niet perfectionistisch zijn, dan word ik dwangmatig. Ik mag niet aarzelen, dan ben ik sloom. Ik mag niet serieus zijn, dan is er geen grappige uitweg. Ik mag niet voorop lopen, daar heb ik de kracht niet voor. Ik mag niet volgen, wat als we verkeerd gaan? Ik mag niet fantaseren, dat klopt niet. Ik mag niet uiten, de vuile was niet buiten. Ik mag niet denken dat ik veilig ben, dat is gevaarlijk. Ik mag niet vergeten, dat is dom. Ik mag niet hopen, dat is naïef. Ik mag niet zorgen, ik kan niet voor mezelf zorgen.

Ik mag niet zijn.