medicatie

Verkeerde ophoging van mijn antidepressiva

Onderstaande blog gaat in op een persoonlijke ervaring met antidepressiva. Op zoek naar objectieve informatie over antidepressiva? Kijk op antidepressiva.nl

In maart heb ik antidepressiva voorgeschreven gekregen. Omdat mijn depressieve gevoelens nog steeds niet genoeg onderdrukt werden is mijn antidepressiva opgehoogd. Na vier dagen deze ophoging ingenomen te hebben, begon de ellende. De hele dag was ik al onrustig, meer onrustig dan ik altijd al geweest ben. Omdat mijn vriend en ik dit echt niet gewend zijn van mij, hebben we de huisartsenpost gebeld voor een doorschakeling met de crisisdienst, ik ben hier natuurlijk niet voor niks aangemeld, dus dan kan je het maar beter gebruiken.

Na heel wat telefoontjes, van de huisartsenpost naar de crisis en andersom, hebben we besloten toch even langs te gaan bij de huisartsenpost, ook omdat mijn noodmedicatie totaal geen effect gaf. Hier hebben we een ontzettend lang gesprek gehad, om een noodplan op te stellen en de noodmedicatie wat aan te passen, zodat ik de nacht door kon komen en ik de dag erna naar de huisarts kon gaan.

Een dag later gingen alle alarmbellen af bij de huisarts, en ik MOEST die dag nog gezien worden door de crisisdienst. Dit duurde lang. heel lang. Pas ‘s avonds konden we terecht bij de crisisdienst. Tussendoor is nog steeds de onrust enorm, en begin ik ook te hallucineren, dus had ik maar weer de noodmedicatie ingenomen. Aangekomen bij de crisisdienst heb ik veel gesprekken gehad, verdere noodplannen gemaakt en mocht ik weer naar huis.

Maar toen begon het pas echt. Ik werd wakker en was helemaal van de wereld. Ik was aan het hyperventileren, lag te schokken in mijn bed, zag, hoorde en voelde overal beestjes en ik kon de rust totaal niet meer terug vinden. Zelf herinner ik me er niks meer van, maar mijn vriend vertelde dat ik dwars door hem heen aan het kijken was, alleen maar aan het ratelen was, hem aan het waarschuwen was voor de beesten, krabben, op en neer aan het lopen… Alleen maar ellende dus.

Lang verhaal samengevat: ik heb een week lang elke dag op de crisis gezeten, zes van deze aanvallen gehad en mocht een week lang niet meer alleen zijn. Dat laatste mag helaas nog steeds niet. In een klap ben je echt ziek. Je gaat je in ieder geval echt zo voelen.
In die week is er naar boven gekomen dat mijn huisarts deze medicatie nooit zo voor had mogen schrijven en dat het waarschijnlijk door de ophoging is gekomen. De psychiater van de crisisdienst heeft flink geschoven in de medicatie, met daarbij veel rustgevende medicatie zodat ik zeker geen last meer ga krijgen van deze aanvallen.

Helaas zijn de aanvallen nog steeds niet helemaal weg, maar wel veel minder erg. De rustgevende medicatie ben ik langzaam aan het afbouwen en ik krijg de zorg die ik nodig heb nu.