recensie omslag

Verademing – Koen de Jong en Bram Bakker

Dit keer eens een recensie van mijn hand over een informatief boek over de voordelen van rustig ademen en voldoende bewegen. Ik ben benieuwd!

Het boek blijkt al 10 jaar op de markt en 50.000 keer verkocht te zijn. Nou, nou dat belooft wat! Zoals de auteurs zelf ook aangeven is ademhaling een weinig modieus onderwerp. Je moet het vooral doen. Het boek legt een verband tussen ademhaling en tal van uiteenlopen psychische en fysieke klachten.

Er staat in dit boek veel informatie; informatie over onderzoeken, informatie over ziektebeelden, en informatie over boeken en sites die je zeker ook moet lezen. Soms duizelt het me wat. Maar dat kan ook door een te snelle ademhaling komen, weet ik nu. 

Een goede ademhaling kan psychische en fysieke klachten verminderen

Ademhaling blijkt toch een wat onderbelicht onderwerp, ik ben dan ook verbaasd te lezen dat ademhaling een rol kan spelen bij gewichtsverandering, veranderde eetlust, slaapproblemen, moeheid of een verlies van energie. Kort gezegd kunnen door ademhalingsoefeningen een flink deel van depressieve klachten worden verminderd.

De auteurs nemen ook maar liefst 10 ademhalingsoefeningen met me door, met het verzoek zelf eens uit te proberen welke je het beste past.  De heren noemen een ademhalingsoefening zinvol als hij je brein kalmeert of als je ontspant met een lagere hartslag en een grotere hartslagvariabiliteit. Wat me vervolgens tegenvalt – van mezelf overigens, en niet van hen – is mijn geringe bereidheid om dit nu eens echt 10 minuten te proberen, laat staan meerdere dagen achter elkaar. 

De voordelen van regelmatig bewegen en sporten

Vervolgens gaat het boek verder om het belang van beweging en sport te benadrukken. Het verschil hiertussen wordt duidelijk als je het verschijnsel ‘piekeren’ onderzoekt. Bij lichte beweging blijf je piekeren, ga je echter sporten (wat een fysieke sensatie geeft) dan zal het piekeren verdwijnen. Ze noemen 5 voordelen om regelmatig sporten in je leven op te nemen: meer energie, beter ontspannen, dieper slapen, behoefte aan gezond eten en een verhoogde concentratie en creativiteit.

Er wordt ook gewaarschuwd; er moet ook hersteltijd zijn voor het lichaam, drie keer per week sporten is voldoende. Het ijkpunt blijkt na 36 uur te zitten, 36 uur na je sportactiviteit moet je een goed gevoel hebben. Ben je dan nog moe of heb je een sterke behoefte aan zoetigheid, dan heb je te intensief gesport. Pas ook op met muziek tijdens het sporten, met opzwepende muziek blijkt het lastiger je eigen grens in de gaten te houden, en let je minder op beginnende blessures en je ademhaling. Natuurlijk volgt er ook nog een hoofdstuk over de combinatie van sport en ademhaling.

Bewegen blijkt een doeltreffende manier om invloed uit te oefenen op de hersenfuncties, met name die van het emotionele brein. Maar ondanks de overvloed van bewijs dat bewegen het brein stimuleert en helpt bij het herstel van beschadigde hersenstructuren, worden de meeste verslavings- en psychische problemen nog steeds vanaf een stoel aan gepakt. Mooi en begrijpelijk dus dat de auteurs met hun achtergrond een lans breken voor sporten en ademhaling. Bram Bakker is namelijk psychiater en Koen de Jong is de oprichter van Sportrusten.

Als bekend voorbeeld wordt runningtherapie genoemd waarvan bekend is het even doeltreffend kan zijn als antidepressiva bij de behandeling van lichte tot matige depressie. In het boekt valt uitgebreid te lezen welke effecten en stofjes het oplevert. Lekker praktisch zijn ze ook; zo moet je met deze doelgroep de activiteit niet vroeg in de ochtend moet aanbieden, dat is vragen om gedoe! Het rendement van runningtherapie blijkt nog groter te worden als er een combinatie wordt gezocht met ademhalingsoefeningen en hartcoherentie.

En passant leer ik ook nog een nieuwe term: anorexia athletica. Mensen die dit hebben sporten ongezond veel en op een dwangmatige manier. Daar hoef ik gelukkig bij mezelf niet niet zo bang voor te zijn… 😉

Ik vond Verademing een goed boek en een aanrader voor iedereen die de diepte in wil met ademhaling en beweging!

verademing koen de jong bram bakker cover

Bestel het boek hier