Vandaag kreeg ik mijn diagnose

Vandaag zou ik mijn diagnose krijgen. Vandaag zou ik ook mijn behandelplan krijgen. Maar ik kreeg het niet. Tenminste, niet wat ik had verwacht.

In acht weken tijd heb ik zes gesprekken gehad bij een ggz-instelling. Met een psychologe en met een gespecialiseerd verpleegkundige. Ik heb wel 500 vragen van diverse lijsten ingevuld. Omdat ik last heb van zware hyperventilatie, nachtmerries, flashbacks en zo’n beetje alles wat bij de diagnose complexe PTSS past. Ik sjouw immers mijn leven lang al een rugzak vol met trauma’s mee.

Tot mijn grote verbazing kwam ik bij de afdeling persoonlijkheidsstoornissen terecht. Geen idee wat ik daar moest doen. De behandeling van PTSS valt onder de afdeling psychotrauma, waarnaar mijn huisarts me had verwezen. Dat dacht ik. Maar de ggz-instelling dacht daar anders over. Als je tientallen jaren met trauma’s te maken hebt, beïnvloedt dat je persoonlijkheid. Dus dan is het logisch dat er eerst aan je persoonlijkheidproblematiek wordt gewerkt, zodat er geen nieuwe trauma’s ontstaan. En dat je ook beter leert omgaan met (nieuwe) trauma’s.

Het klonk logisch, alleen niet voor mij. Ik wil zo graag eerst die rugzak leegschudden. Eerst verlost worden van de PTSS. En ja, als daarna blijkt dat ik een persoonlijkheidsstoornis heb, dan zou ik daar aan werken. Dat vond ik logisch. En dat blééf ik zeggen. Maar ik kreeg geen gehoor.

Ik vulde dus vragenlijsten in. Had gesprekken. Steeds vroeg ik wat mijn diagnose nu was en welke behandeling daarbij hoorde. De schouders werden opgehaald. “We doen niet aan hokjes. Je krijgt de behandeling die bij je past.” Daar vertrouwde ik maar op. Ook al voelde het niet goed. Mijn PTSS-klachten werden met de dag erger. Hoe lang ging het nog duren?

Maar vandaag zou ik eindelijk mijn definitieve diagnose krijgen. En het bijbehorende behandelplan. Ik zou me daarin schikken, had ik besloten. Ik wil graag geholpen worden. Want ook al ken ik mezelf, vind ik, op gebied van de ggz ben ik een leek. 

Vandaag heb ik te horen gekregen dat ik géén persoonlijkheidsstoornis heb. Vandaag zei mijn psychologe dat ik complexe PTSS heb. En dat ik daarvoor behandeld ga worden. Dat had het adviesteam besloten. En zij kon zich daar wel in vinden. Of ik dat ook kon?

Nu zit ik thuis op de bank en ik ben boos. Eigenlijk heel erg boos. Ik ben acht weken, zes gesprekken en 500 vragen verder en ik ben weer terug bij af. Dus toch PTSS. Ik zei het toch? De huisarts vond het toch? Toch?!

Maar tegen de psychologe bleef ik aardig. “Jammer van de afgelopen acht weken”, was het enige dat nog uit mijn mond kwam. Want ik wil geen gedoe. Graag blijf ik aardig. Want zij moet nog wel het een en ander voor me regelen. En ik wil heel graag dat ze dat doet. Maar kan ik haar vertrouwen? Acht weken lang heeft ze immers niet gehoord wat ik zei.

Behalve boos, ben ik ook opgelucht. Het duurt nog even voor ik aan de beurt ben, maar dan begint wél mijn behandeling. Voor PTSS. Het gaat zwaar worden. Maar dat maakt me niet uit. Die rugzak telkens meesjouwen, dát is pas zwaar. Ook na vandaag.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!