Van het ene uiterste in het andere

Van het ene uiterste in het andere

Sommige dagen voelen goed, andere dagen voelen minder en soms heb je van die dagen dat het helemaal verkeerd voelt. Vaak heb ik dagen dat het helemaal verkeerd voelt. Dat ik me niet goed voel en alles even teveel en te zwaar is. Zoals het gezegde: Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve bij tevreden. Maar de laatste tijd ken ik ook dagen die goed voelen, maar ook daar zit een keerzijde aan.

Ik voel me eigenlijk nooit ‘normaal’ goed. Normaal in de zin van opstaan en gewoon aan de dag kunnen beginnen. Het gaat bij mij van het ene uiterste in het andere. Ik voel me extreem naar, verdrietig, boos, wanhopig en ga zo nog maar even door, of ik voel me heel goed. Té goed.

Op dagen dat ik me slecht voel zou ik het liefste de hele dag op m’n kamer willen zitten. Verstopt onder de dekens met de rolluiken dicht. Verdrietige muziek, zielige boeken of dramatische films en series. Vaak denkend aan het niet meer verder kunnen. Geen concrete plannen maken, maar gewoon de troostende gedachte dat het ook anders kan zijn, dat het over kan zijn.

Wanneer ik een dag heb of meerdere dagen waarin het goed gaat is het meestal extreem. Ik wil langer opblijven, want als ik slaap kan ik me niet goed voelen. Stel dat ik wakker word en het goede gevoel ineens verdwenen is? Ook plan ik mijn agenda zo vol mogelijk, want nu heb ik er zin in. Ik wil overal naartoe. Ik boek reizen met vriendinnen of dagjes weg. Nodig iedereen uit en ga bij iedereen langs, want stel dat ik me straks weer slecht voel en het dus niet kan of wil doen.

Maar het is niet alleen dat ik buiten m’n hoofd bezig ben met genieten op dat moment. Ik ben extreem in mijn hoofd bezig met reflecteren op wat ik doe. ‘Maakt dit me gelukkig?’, ‘Blijf ik hier gelukkig door?’ ‘Gaat het achteraf niet tegenvallen?’ en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik vermijd personen en situaties die op dat moment negatief aanvoelen. Ik ben bang dat ieder klein beetje negativiteit mijn gevoel een negatieve omslag kan geven. Maar het voelt niet goed om dit te doen, want een mens kan nou eenmaal niet de negatieve gevoelens uit de weg gaan. Voor even is het misschien mogelijk, maar zeker niet op langere termijn.

Ik ben hard op zoek naar het vinden van een middenweg. Een weg tussen het extreem negatieve en het extreem positieve. Ik ben op zoek naar een middenweg genaamd ‘tevreden’ een mengelmoes van positieve en negatieve ervaringen. Een middelweg van geven en nemen, huilen en lachen. Het is niet makkelijk. Ik weet (bijna) zeker dat ik die weg ooit zal vinden.

Maar waarschijnlijk zeg ik dit nu alleen omdat ik op dit moment in mijn extreem positieve moment zit.

Lees ook:

 • flower blossom bloom blue 70353

  Want ik wil vergeten. Ik wil vergeten dat ik niets waard was, sociaal gehandicapt, en scheldwoorden die ik niet wil herhalen. Ik wil de herhaling in mijn hoofd vergeten. Ik wil de walging die ik…

 • pexels photo 245618

  Ik ben al vijf dagen aan het twijfelen. Zal ik iets schrijven? Ik wil zo graag dat mensen me vooral zien als een intelligent, lief, grappig, snel, stuiterend ding. Niet als een vrouw met een…

 • Ik en mijn onzekerheid

  Onzekerheid, ik haat het. De eeuwige twijfel en het altijd aan iedereen bevestiging moeten vragen. Vrijwel nooit ergens zeker over zijn is heel vervelend. Daar sta je dan in de winkel nieuwe schoenen te passen.…

4 reacties

 1. Hoi Bewoordsel, welkom op dsmmeisjes :).

  Dat jachtige van een positief moment verminderde bij mij toen ik begon te geloven dat dat ook steeds terugkomt, net als de dalen.

  Schrijven dat ik die momenten ook had, en die vervolgens teruglezen als ik dacht dat het altijd zwart was, hielp voor mij heel erg.

  Misschien dat het jou ook helpt om straks, als het minder gaat, deze blog terug te lezen.

  Mij helpt het in ieder geval al, om de ‘high’ van jou te lezen en te herinneren dat positieve momenten er ook zeker zijn!
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Na morgen

  1. Hoi Anne,

   Dankjewel en wat lief dat je een reactie achterlaat. Het is fijn om te lezen dat iemand dit ook heeft ervaren, zodat ik weet dat ik niet de enige ben. Super tof ook je tips die je geeft.

   Ik ben eigenlijk vaker bezig met dat negatieve momenten weer terug zullen komen, maar inderdaad, ik vergeet dat de positieve momenten ook weer terug zullen komen als het een periode minder gaat. Ik heb het letterlijk nog nooit zo bekeken

   Ik ga er voortaan aan denken, aan deze reactie, dank je wel.

   Liefs Bewoordsel

 2. Herkenbaar wat je schrijft! Mede met medicatie kom ik steeds meer op de middenweg. En dat voelt wel veel veiliger. Ik was ook bang geworden voor mijn goede dagen, omdat ik dan impulsief vanalles aanpakte wat ik later niet waar kon maken. Ik kan er steeds meer op vertrouwen dat ik ook echt waar kan maken waar ik me goed bij voel. Dat goed ook echt goed is en geen copinggedrag.
  Ik hoop dat bloggen je ook de rust mag brengen die het mij (vaak) brengt.

  1. Hoi Madelief

   Dank je wel voor je reactie, schrijven is sowieso voor mij al een uitlaatklep wat mij heel erg helpt door de dagen heen. Ik schrijf gedichten, maar soms ook gewoon hersenspinsels. Publiceer ook veel van deze gedichten/schrijfsel op mijn instagram account.

   Maar super fijn om te lezen dat jij steeds meer kan vertrouwen dat je het echt waar kan maken en jij je daar ook goed bij voelt, want dat is zo belangrijk.

   Liefs Bewoordsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.