twee ogen

Twee verschillende mensen

Hoe voel ik me? Ik voel me alsof ik twee verschillende mensen ben. Als eerste ben ik een sociaal persoon maar met weinig vrienden, een sociale loner. Ik ga graag een gesprek aan met wie dat wil. Ik kan mensen aan het lachen maken, ben geïnteresseerd, ben zorgzaam, mensen willen graag hun verhaal aan mij kwijt. Een avond uit is altijd gezellig met mij erbij, ik ben niet verlegen, werk hard en snel, ben een goede werknemer.

Maar ik ben ook iemand die paniekaanvallen heeft, angsten heeft, nachten niet durft te slapen bang om dood te gaan. Die in een hoekje zit omdat ze bang is om haar hart te belasten, vaak benauwd is door het verkeerd ademen. Die midden in de nacht gaat poetsen als afleiding en dan hoopt toch nog wat slaap te pakken. Die echt wel ademhalingsoefeningen wil doen en ook doet, maar die helpen simpelweg niet meer omdat de angst te aanwezig is.

De eerste persoon vind ik leuk, de tweede niet, maar de tweede persoon is de laatste maanden te vaak aanwezig. Verstandelijk weet ik dat ik mijn angsten moet relativeren, moet toelaten en moet kijken of de angst wel gegrond is, dat ik me moet richten op mijn ademhalingsoefeningen en niet al meteen moet denken ‘dit werkt niet’. Tot enkele maanden geleden lukte dat ook redelijk, maar ineens kan ik die laatste stap niet meer nemen, ik weet niet meer hoe… De angsten komen ook ineens zonder enige aanleiding: pats boem hallo, daar ben ik!

Maar er is een lichtpuntje. Eindelijk heb ik de stap naar hulp genomen. Ik kan dit niet alleen. En ik weet dat ik er met hulp uitkom. Helemaal zal het nooit weggaan, zei de psycholoog, aangezien ik hier al ruim dertig jaar last van heb. Maar ik kan ermee leren omgaan, ik kan leren om die laatste stap weer te zetten en dan hopen dat de eerste persoon weer de overhand kan nemen, want oh, wat mis ik haar….