meisje in de spiegel

Trots dat ik in therapie ben

Vorige week was de laatste afspraak bij mijn therapeuten waar ik twee jaar ben geweest. In verband met een nieuwe diagnose ben ik voor behandeling overgestapt naar een andere zorgaanbieder. Gelukkig gaat het ondertussen ook veel beter met mij, waardoor het afscheid een positieve noot had. 

Het was een heel mooi en ontroerend gesprek. Aan het einde zei de psycholoog: “We hebben iets voor je.” Ik was helemaal verrast! Ze reikte me een pakketje aan. Het bestond uit een hele lieve kaart, een potje honing van eigen bijen, een reep chocolade en, het mooiste van alles, een zwarte canvas tas met witte letters: Shopping is cheaper than therapy, stond erop. De eerste gedachte die bij mij opkwam (‘wijn kopen is goedkoper dan therapie’) was misschien niet helemaal wat ze bedoelden, maar ik begreep de boodschap. Ik nam de tas dankbaar in gebruik. 

Vandaag was ik, met mijn tas, onderweg naar de supermarkt en ik vroeg mij af waarom ik zo blij ben met de tas. Ik draag hem met trots! Ik ben trots omdat ik mezelf en mijn problemen zie en erken. Trots omdat ik kan zeggen dat ik therapie heb en dus aan de problemen werk. Trots dat ik iets aan mijn problemen doe. Trots dat ik veerkrachtig ben gebleven. Trots op mijn doorzettingsvermogen. 

Ik ben ook trots dat ik voor de effecten van psychische problematiek durf uit te komen. Er zijn zovelen die zich nog verbergen uit angst (ik was en ben soms één van hen). Open zijn over waar ik mee strugglede leverde hulp op en begrip. Of in ieder geval acceptatie, kennis en ervaring. 

Ik weet niet of ik de tas had gekocht als ik hem was tegengekomen. Juist doordat het aan mij gegeven is, heeft het extra waarde. Het is een subtiele boodschap naar de buitenwereld. 

Therapie is oké en net zo normaal als shoppen. 

Lees ook:

 • Mailen is mijn therapie

  Met psychische problemen is het vaak zo dat je moet praten. Nu is praten vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het is de zoveelste afspraak bij de zoveelste behandelaar. Elke keer worden er zoveel vragen gesteld, sommige vragen heb ik al…

lees meer

6 reacties

 1. Wat fijn dat je er zo open over bent! Dat geeft mij iets meer moed om ook voorzichtig iets opener te worden over therapie. En leuk dat je een cadeautje kreeg 🙂

 2. Wow, respect! Ik ben er vrij open over, maar zo’n tas zou ik toch eng vinden. En waarom eigenlijk? Dit artikel zet me aan het nadenken. Het is vaak nog zo’n taboe. Online doe ik niet moeilijk, maar waarom zou ik dat dan in een winkel wel doen?
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Ik doe het liever zelf

 3. Wat leuk om te lezen dat therapie je zo heeft geholpen, mag ik vragen waarvoor je in therapie bent geweest en wat voor soort therapie je hebt gehad? Praten met trots over je therapie, omdat je leert omgaan met je problematiek, daar kan ik me helemaal in vinden. En de wijngedachte, daar moet ik erg om lachen!

  Ghislaine
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Positiviteit

 4. Hoi Ghislaine, ik ben met name voor trauma, depressie en persoonlijkheidsproblematiek behandeld. Therapieën: o.a. EMDR, CGT, schematherapie. Na mijn opname is er een autisme onderzoek geweest en bleek er dus geen sprake (meer) van persoonlijkheidsstoornissen. Nu krijg ik ACT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.