Vallendevrouw

Triggers en een terugval

Eén van mijn vastgestelde diagnoses is CPTSS. Ik weet niet of ik nog aan de eisen zou voldoen als ze me weer zouden testen, mijn klachten zijn namelijk aanzienlijk verminderd na een flinke portie traumatherapie. Ik ben laatst echter weer even flink met mijn neus op de ‘feiten’ gedrukt, ik had een flinke terugval. Ik ben er nog niet vanaf, wat ik eigenlijk misschien toch wel een beetje gehoopt had.

Ik blijf gevoelig voor triggers, zoals bepaalde beelden, geluiden, geuren, woorden en aanrakingen. In periodes waarin ik weinig last heb van klachten vergeet ik dit wel eens, omdat ik inmiddels wel geleerd heb om met triggers om te gaan. Ik ben eigenlijk nooit klachtenvrij, maar heb leren leven met de dingen die blijven.

En toen was er ineens een terugval, alle klachten waar ik dacht vanaf te zijn kwamen me allemaal weer even plagen. De welbekende angst overviel me, de angst die zegt dat het nooit meer over gaat. Dit was voor mij de eerste terugval sinds het aanslaan van de traumatherapie, dus ik had ook geen idee hoe ik er weer uit moest komen.

Personal newsflash! Hallo Lotte? Natuurlijk kom je er weer uit, dat is je eerder ook gelukt!

Er waren een paar triggers geweest, die ik eigenlijk niet had moeten negeren, want daarmee liet ik een ander over mijn grenzen gaan en deed ik er vervolgens zelf per ongeluk nog een schepje bovenop, door niet naar mijn grens te luisteren. Gelukkig kon ik de volgende dag wel plaatsen wat er misgegaan was. Het overspoelt en overkomt me niet meer, dat is een enorme vooruitgang. Toen ik voor mezelf duidelijk had wat er gebeurde, ben ik erover gaan praten, boos mogen zijn, niet op de ander, naar zijn weten deed hij niks verkeerd. Ik mag boos zijn op de situatie en op mezelf, ‘wat flik je me nou hoofd?!’, even boos worden om mezelf daarna weer te kunnen vergeven, met de insteek dat het de volgende keer anders moet.

Ik ben al zo ver gekomen, maar ben nog niet waar ik zijn wil. Terugvallen gebeurt, dat hoort er een beetje bij, maar dat betekent niet dat we ‘t opgeven, dat nooit!