Tot het te veel pijn doet

De herinneringen nog vers in mijn hoofd, reden we deze veilige plek binnen en ik voelde me thuis. Ik werd overgenomen door een gevoel van kalmte en rust. Ik werd ontvangen met open armen en een hoop liefde. En ik sliep mijn eerste nacht in Zuid-Afrika ontzettend goed tegen al mijn verwachtingen in.

Het werd hard werken, mijn masker moest af. Die lieve lach won het niet meer. Ik kon misschien mezelf en een aantal anderen in de kliniek voor de gek houden, maar van de counselors won ik het niet.

Hoe langer ik verbleef in Afrika hoe dankbaarder ik was dat ik nuchter wakker werd. Waren dat niet de vreselijkste momenten? De ochtenden erna? Herinneringen die het blozen van mijn wangen veroorzaakten of een gebrek aan herinneringen. Mijn geest verzuipende in een zwart gat, pijn aan mijn lichaam zonder te weten wat ik heb gedaan.

Die ochtenden keek ik tegenwoordig naar mijn polsen. Was ik nog heel? Ik bedoel niet mentaal, want op dat gebied was ik gebroken, ik bedoel lichamelijk. Was er nog iets van me over behalve de zelfwaarde die ik de avond ervoor uit me had laten neuken?! 

Of toen…die ochtend dat mijn vader dacht dat ik zo gelukkig thuis was gekomen na een date. Ja…ik voelde dat valse geluk puur door de alcohol en de leugen die ik mezelf voorhield dat deze jongen van me houden kon. 

Ik had wat black outs. Mijn lichaam was onderhand de schatkaart geworden met aanwijzingen naar de herinneringen die geen herinneringen waren omdat ik ze niet onthouden kon. Toen die ochtend…waren mijn armen beschadigd, maar ik was vergeten dat mijn gezicht er net zo erg aan toe was.

Ik had in de hectiek van mijn verslaving mijn eigen gezicht toegetakeld, omdat ik de schaamte van binnen niet meer kon verdragen. Iedereen kon het nu zien…dat ik verslagen was. Ik huilde als een klein meisje in mijn vaders armen. Wanneer hield het op? Dit zou niet lang meer goed gaan.  Met tranen over mijn wangen, een hoop make-up op mijn gezicht en een overdosis bevestiging van mijn vader ging ik weer proberen mijn leven op te pakken. 

Voor de zoveelste keer…en voor de zoveelste keer faalde ik ook. Hoeveel van deze helse pijn had ik nog nodig om te realiseren dat ik hulp nodig had? Dat ik een dodelijke, progressieve ziekte heb die als ik er niet aan werk zo erg word dat ik misschien de twintig niet haal? Dat mijn geest niet alleen ziek is, maar dat mijn lichaam allergisch is voor alcohol en elk ander gemoedstoestand veranderend middel? Dat ik, Alice, verslaafd ben…?

Lees ook:

  • pexels photo 230986

    In Zuid-Afrika vertelden ze me over 'addiction' en 'connection'. Wat ze me eigenlijk vertelden is dat dit twee tegenpolen waren. Verslaving komt vaak voort uit disconnectie, in actief gebruik zitten is voor mij ook wel hetzelfde als niet in connectie…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer