Toekijken achter muren van glas

Toekijken achter muren van glas

Voordat ik besef had van het gemis wat ik heb gekend in mijn jeugd was alle aandacht goed. Ik was niet lief voor mijn lichaam en leende het steeds weer uit aan een andere persoon. Ik had nog niet door dat dit verband hield met mijn gezinssituatie. 

In therapie leerde ik over mijzelf, over de relatie tussen mijn ouders en mij. Zij hebben mij niet gegeven wat ik zo hard nodig had. Het vertrouwen, een veilige band, warmte om naar terug te keren, ik heb het niet gevoeld. Ik voelde afstand.

Nu ik een relatie heb gaat het meer over ‘ik wil lieve aandacht’. De door de hechtingsstoornis nooit gekende aandacht. Geen seksuele aandacht maar de ‘hoe was je dag’ aandacht. De ‘arm om je heen’ aandacht. De ‘niets verwachten maar gewoon er zijn’ aandacht. Liefkozend. Warmte. Maar ik ga het nergens vinden, nergens terug krijgen. Niet in mijn relatie, in vriendschappen, in de relatie met mijn schoonouders en zeker niet in de relatie met therapeuten. Niet in de mate die ik van mijn ouders mee had moeten krijgen. Ik weet dat ik door de hechtingsstoornis en het gemis van vroeger nu een enorme druk op mijn relatie leg. Wat eigenlijk bij mij nog meer boosheid en gebrak aan acceptatie triggert. Ik wil het graag goed doen, ik wil normaal doen maar het verlies knaagt aan mij. 

Maar ik blijf op zoek. Misschien naar een stukje wat dit gevoel draaglijk kan maken. Het voelt alsof ik nog niet klaar ben om de diepgewortelde gevoelens van verlies en rouw te accepteren. Ik voel diepe pijn steeds weer wanneer je beseft dat anderen deze warme relaties wel hebben terwijl er bij jou altijd een muur van glas tussen zal zitten. 

Lees ook:

 • Eenzaam mens in een donkere straat

  Maar mama waar was je, toen ik thuis kwam van school en jij nooit vroeg hoe het geweest was. Mama, waarom gaf je mij de indruk dat ik mij moest schamen, dat dingen die ik deed gek waren? Mama, waarom…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

4 reacties

 1. Hoi Linsey,
  Misschien een kleine troost: als je hechtingsproblemen hebt is dat echt ontzettend vervelend en mis je gewoon een stukje basis… Maar: het valt aan te leren, echt waar! Daar komen een hoop struggles bij kijken en doorzettingsvermogen, maar het is echt mogelijk om binnen de relatie(s) die je nu hebt te leren hoe het werkt. Rouw en verlies hoort daar zeker bij, maar je gaat hopelijk en waarschijnlijk ook ervaren dat dingen makkelijker zullen worden. Liefs!
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Joods

 2. Lieve Lindsey, tijdens het lezen van het door jou hierboven geschreven stukje voelde ik zoveel herkenning, ook het gemis van die bepaalde aandacht vanuit huis, en het ook nergens anders kunnen vinden ervan, het telkens blijven zoeken en daardoor onbewust ook teveel verwachten van anderen en telkens die teleurstelling voor jezelf dat het niet zo is zoals het zou moeten of zoals we het zouden willen.
  heel erg knap dat je dit zo goed verwoord hebt, zoveel herkenning hier. Sterkte en een hele dikke knuffel voor jou

 3. Beste Lindy, ook ik ben iemand met hechtingsproblematiek /stoornis. Het is niet makkelijk, het enige wat je zo hard nodig hebt is liefde, aandacht, vertrouwen en begrip. En als je het allemaal krijgt is de mogelijkheid dat het raar voelde nog groot, want je hebt het niet gekend. Sinds 3013 ben ik in therapie, de laatste 3 jaar bij een super fijne therapeute en ik heb heel veel gelezen en geleerd van Esther Groenewegen, zij heeft een website Als Hechten niet vanzelf gaat, fb pagina, regelmatig gaat zij op vrijdag live, om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Haar missie is het om kinderen en hun ouders te helpen. Maar wij als volwassenen, zijn ergens nog steeds de beschadigde kinderen… Ondertussen kan ik de rugzak redelijk dragen, omdat ik snap hoe het zit en heel bewust met deze “beperking” om te gaan. Ik wens je het allerbeste. Ben 52 en wist al 20 jaar geleden dat ik hulp moest gaan zoeken, het blijft soms nog heel eenzaam maar je bent niet alleen en ik wens je heel veel liefs. Groetjes Kerstin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.