Toch in therapie

Na al die jaren toch in therapie. Groepstherapie nog wel. Al verschillende keren bij een psycholoog geweest, zelfs ooit een diagnose gekregen. Maar steeds weer dacht ik toch, ‘stel je niet aan, het gaat nu beter, therapie is voor échte problemen!’ 

Tot ik vastliep. Helemaal. Chaos in mijn hoofd en onrust in mijn lijf. Misschien moest ik toch maar eens doorzetten. Op naar de huisarts. Die haalde bijna opgelucht adem, en verwees me door naar de GGZ. Bijna 10 jaar na dato krijg ik vrolijk dezelfde diagnose na enkele nieuwe tests. 

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis, met trekken van borderline persoonlijkheidsstoornis. Niet dat ik me er in herken hoor, ik ben helemaal niet afhankelijk, ik kan het prima zelf! En borderline?! Ik zoek helemaal geen grenzen op, en boos worden kan ik ook al niet.  

Al met al wordt toch schemagerichte therapie ingezet. Wil ik dat? Ga ik dat nu wel ook daadwerkelijk doen? Er is een verschil met ‘toen’. Ik ben er klaar mee. Helemaal klaar me steeds zo anders te voelen. Klaar met de chaos in mijn hoofd. Klaar met de spanning in mijn lijf. Met de altijd aanwezige moeheid. Me druk maken over de mening van anderen. Mijn veelal negatieve gevoelens, zoals angst, paniek, onrust, verdriet.  

Eigenlijk ben ik klaar met alles. Met mezelf. En tegelijk realiseer ik me dat dat niet klopt. Ik ben bang. Bang voor verandering. Bang mezelf te verliezen terwijl ik mezelf hoop te vinden. En vooral bang dat het niet helpt, of dat ik het niet kan. Bang dat ik toch een aansteller ben.  

Doodsbang om kwetsbaar te zijn. 

De komende maanden ga ik aan de slag met schema’s en modi. Worden begrippen als ’emotionele basisbehoeften’ en ‘niet-helpende en helpende copingstijlen’ steeds meer duidelijk voor me. Moet ik graven in mezelf, onderliggende emoties naar boven zien te krijgen en mezelf open stellen. Mag ik in de veilige setting van de groep oefenen met mezelf laten zien, zonder dat daar een oordeel over komt. Zal ik worden aangesproken op gedachten en gevoelens die herkenbaar zijn als schema, om ze vervolgens steeds beter te leren herkennen en daarna te begraven. Oh nee, te omarmen, te accepteren en te leren verdragen.

Laat me dit alsjeblieft lukken.

Lees ook:

  • meisje op trap

    De volgende stap in therapie-land komt eraan! Na mijn vorige post, die overliep van drama, volgde een powervrouwperiode. Terugkijkend met mijn therapeut, is dat wat vaak gebeurd. Zeer irritant, enorm frustrerend, maar ook al vele jaren herkenbaar. Tijdens schematherapie was het de…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer