art therapy

Tips uit dialectische gedragstherapie (DGT)

Verdragen, wat een rotwoord, binnen de DGT-therapie die ik volg lijkt het soms het antwoord op alle problemen. De waarheid is, we kunnen niet alles oplossen. We leven in een maatschappij waar we geneigd zijn gelijk te zoeken naar de oplossing, het antwoord voor een probleem. Soms is er echter niks dat je er tegen kan doen, dan zal je het slechte gevoel dat bij het probleem hoort moeten verdragen. Ze spreken binnen de DGT ook wel over radicale acceptatie, je volledig overgeven aan de realiteit zoals die is en accepteren dat deze (voorlopig) niet veranderd. Dat is soms vreselijk moeilijk, want soms mis je de bereidheid om iets te accepteren. Waarom zou je het dan doen. Nou, om de volgende redenen:

1. Door de realiteit af te wijzen verandert de realiteit niet.
2. Om de realiteit te kunnen veranderen moet je haar eerst accepteren.
3. Pijn is onvermijdelijk; het is de methode van de natuur om aan te geven dat er iets mis is.
4. Door de realiteit af te wijzen, verandert pijn in lijden.
5. Weigeren om de realiteit te accepteren kan ervoor zorgen dat je klem blijft zitten in ongelukkig zijn, verbittering, woede, verdriet, schaamte of andere pijnlijke emoties.
6. Acceptatie kan tot verdriet leiden, maar meestal volgt daarna een diepe kalmte.

Er staat in het DGT-boek nog een zevende reden, maar die vind ik persoonlijk nogal hard omschreven. Hier zit wel wat in, toch? Als je dan toch de bereidheid hebt gevonden om iets radicaal te accepteren, iets uit het verleden bijvoorbeeld, wat je een plekje moet geven en echt niks meer aan kan doen wil ik je ook wel de stappen hiervoor geven:

  • Neem het waar dat je de realiteit ter discussie stelt of ertegen vecht (‘het zou niet zo moeten zijn’).
  • Herinner jezelf eraan dat de onplezierige realiteit precies is zoals ze is en niet kan worden veranderd (‘dit is wat er is gebeurd.’)
  •  Herinner jezelf eraan dat er oorzaken zijn voor de realiteit. Erken dat er een voorgeschiedenis is die tot precies dit moment heeft geleid. Bedenk hoe de levens van mensen zijn gevormd door een reeks van factoren. Merk op hoe deze causale factoren en hoe de geschiedenis naar dit moment hebben geleid; dat deze realiteit precies op deze manier heeft moeten gebeuren. (‘dit is hoe de dingen zijn gegaan’.)
  • Oefen met acceptatie met het hele zelf (geest, lichaam en ziel). Wees creatief in het vinden van manieren om je hele zelf erbij te betrekken, gebruik accepterende zelfspraak – maar overweeg ook het gebruik van ontspanning; mindful aandacht besteden aan je ademhaling; licht glimlachen en bereidwillige handen, terwijl je denkt aan datgene dat onacceptabel voelt; gebed; naar een plek gaan die helpt om jou zover te brengen dat je kunt accepteren; of verbeelding.
  • Oefen met tegengesteld handelen. maak een lijstje van alle dingen die je zou doen als je feiten wel accepteerde. gedraag je vervolgens alsof je de feiten al hebt geaccepteerd. vertoon het gedrag dat je zou vertonen als het accepteren je echt al was gelukt.
  • Doe aan coping vooraf met gebeurtenissen die onacceptabel lijken. Stel je (voor je geestesoog) voor dat je gelooft wat je niet wilt accepteren. Herhaal in jezelf wat je zou doen als je accepteerde wat onacceptabel lijkt.
  • Schenk aandacht aan je lichamelijke sensaties, terwijl je denkt aan datgene wat je moet accepteren.
  • Sta teleurstelling, verdriet of rouw toe in je naar boven te komen.
  • Onderken dat het leven de moeite waard kan zijn; ook als er pijn is.
  • Doe voors en tegens als je merkt dat je je verzet tegen het beoefenen van acceptatie.

Let op! Probeer bij de feiten te blijven en al je oordelen over de situatie los te laten. Pas radicale acceptatie alleen toe op situaties waarvan je weet dat ze niet (meer) te veranderen zijn.

Zoals eerder geschreven staat, kan iets accepteren heftige emoties losmaken. Die zal je moeten verdragen, maar dat kan je, daar ben je sterk genoeg voor. Ieder mens heeft het in zich om door hele heftige dingen heen te gaan, we zijn overlevers. Maar als je toch het gevoel hebt dat je het niet aankan, vraag dan gerust ergens om hulp, het is oké als je het soms niet alleen kan.

Houd vol vechters!