Ontwerp zonder titel

Tien dagen stil – Koen de Jong

Wie mijn blog Hou Het Luchtig kent en mij al wat langer volgt weet waarschijnlijk wel dat ik dagelijks mediteer. Maar tien dagen niks zeggen en in die tien dagen veel én lang mediteren, dat is totaal iets anders. Koen de Jong schrijft in zijn boek ‘Tien dagen stil (mediteren met tegenzin)’ over zijn eerste en drastische ervaring met mediteren. 

Koen schrijft over zijn eerste ervaring met mediteren en dat doet hij meteen door tien dagen tien uur per dag te mediteren en helemaal niks te zeggen. Hij mag niet praten, niet lezen, niet schrijven. Hij mag zijn mobiel niet gebruiken en geen vlees eten of koffiedrinken. Daarnaast wordt tijdens de retraite van een totaal andere dagindeling gebruik gemaakt dan ieder van ons waarschijnlijk gewend is. 

Hoe een dag van deze meditatieretraite eruitzag:

4:00 (!) uur opstaan
4:30 uur mediteren
6:30 uur ontbijt
8:00 uur mediteren
11:00 uur lunch en avondeten (!)
13:00 uur mediteren
17:00 uur thee
18:00 uur mediteren
19:00 uur lezing
20:00 uur mediteren
20:30 uur vragen aan de meditatieleraar
21:30 uur slapen

Toen ik zei ‘drastisch’ bedoelde ik dat ook letterlijk.

Vol humor beschrijft Koen dag voor dag wat er door hem heen ging, welke emoties hij voelde, waar hij tegen aan liep met mediteren en wat hij vond van stil zijn. In het boek vertelt de schrijver ook over wat hij elke dag leerde en wat zolang mediteren met hem deed. 

Het boek leest als een trein en wat ik misschien nog wel het interessantste vond is wat hij aan die tien dagen heeft gehad. Tussendoor lees je al korte stukjes over wat hij na de meditatieretraite heeft toegepast, maar op het eind neemt Koen je mee naar een half jaar later en naar tien jaar later. Dit vond ik erg interessant om te lezen! Hij heeft er meer aan gehad dan ik had verwacht, ik zal verder niks verklappen. Ook een interessant onderdeel vond ik om te lezen wat meditatie lichamelijk en voor je gezondheid doet. Ik heb namelijk chronisch pijn en ervaar meditatie zelf ook als iets waardoor mijn lichaam beter kan ontspannen. Koen onderbouwt dit met zijn eigen ervaring en wetenschappelijke bronnen. Zeer opmerkelijk!

Ik heb nog meer mogen leren over mediteren, over wat het met je doet en ik ben zeker geïntrigeerd door zo’n tiendaagse retraite! Wil jij ook meer te weten komen over dit onderwerp, dan is het boek ‘Tien dagen stil’ zeker een aanrader.