dokter

Therapie bij schizofrenie

Ik hoor sinds ik 16 jaar was stemmen. Ik ben nu 28. Dat houdt in dat ik al ruim 12 jaar stemmen in mijn hoofd hoor. Toen ik dat vertelde aan een mede-cliënt hier op de opname schrok ze en vroeg ze of er nooit een stil moment is geweest. Nee, het is nooit stil geweest in mijn hoofd.

Momenteel zit ik weer in een opname. Thuis was de situatie even niet houdbaar, dus moest ik een tijdje weg uit die situatie en opgenomen worden. Ik merk wel dat een opname mij altijd rust geeft. De dagstructuur waar je op enthousiaste wijze aan wordt herinnerd met geklop op de deur als je het even ‘vergeet’. Vaste tijden om te eten, veel therapie en niks moeten wat niet fijn voelt. Dat geeft mij rust en tijd om even tot mezelf te komen.

Een van de therapievormen die ik nu krijg is psycho-educatie. Waarom hoor ik stemmen? Wat ligt daar voor een wetenschappelijke verklaring achter? En dat vind ik heel fijn. Op mijn opleidingen vroeger heb ik altijd geleerd om alles met een wetenschappelijke blik te bekijken dus dat vind ik nu ook heel fijn. Ik leer bijvoorbeeld over dopamine, een stofje in de hersenen wat bij mij zorgt voor de stemmen. Ik heb hier meer van dan mensen zonder stemmen hebben. Als het dopamineniveau omhoog gaat, hoor ik meer stemmen en heb ik meer hallucinaties. Als het niveau weer daalt dan worden de stemmen en hallucinaties ook weer minder. Voor mij klinkt dat heel logisch en als een goede verklaring. Het helpt me om de stemmen te relativeren.

Een van de andere therapievormen is pharmacotherapie. Dat houdt simpelweg in: medicatie. Ik gebruik -hoe kan het ook anders- antipsychotica. Ik zit vrij hoog in de dosering omdat de lage doseringen niet genoeg voor mij deden. Bijwerkingen? Zoveel! Het vervelendst is de stijve spieren in mijn benen. Ik heb moeite met wandelen en heuveltje op is nog het ergst. Dan doen de spieren in mijn benen het meest pijn. Ik was vroeger altijd heel sportief en sportte meerdere keren per week. Nu lukt het me amper om een wandeling van een uurtje vol te houden. Ik merk wel dat dit een lastig iets is en daarom heb ik zojuist besloten met mijn psychiater samen om de dosering iets te verlagen om te kijken of de bijwerkingen dan weggaan. En omdat ik opgenomen ben kunnen ze me goed helpen als er iets misgaat door de verlaging van de dosering. Naast antipsychotica gebruik ik ook MAO-remmers als antidepressivum. Een niet vaak voorgeschreven middel wat gevaarlijk kan zijn als je niet het speciale dieet volgt. Zo mag ik geen kaas, rauwe vis, gestoomd vlees, zuurkool of andere gefermenteerde dingen. Als ik dat wel binnenkrijg dan krijg ik een hele hoge bloeddruk en kan ik een herseninfarct krijgen. Dat willen we dus niet!

Als het goed is mag ik over vijf dagen weer naar huis en ga ik een dagstructuurprogramma volgen van een paar dagen per week. Ik kijk er wel naar uit om weer naar mijn vriend en hondje te gaan en weer lekker samen op de bank te liggen ‘s avonds!