Terugvalpreventieplan

En daar is dan het daadwerkelijke moment; ik moet mijn terugvalpreventieplan invullen. Ik was al een tijdje klaar om richting het afronden van mijn therapie te gaan. Nu komt het toch wel dichtbij. Als het laatste huiswerk heb ik (tot nu toe) twee opdrachten gekregen. Eén daarvan is het terugvalpreventieplan invullen.

Het is bizar, drie jaar geleden had ik nooit geloofd dat het tot dit punt zou kunnen komen, maar hier zijn we dan. Van rock bottom zonder studie en zonder werk thuis zitten, naar een voltijdopleiding waar ik duidelijk op mijn plek zit.

Daarnaast gaat het goed met mij. Het zal natuurlijk altijd wel op de achtergrond blijven sluimeren en oude gewoontes zijn moeilijk de kop in te drukken.  Dat neemt niet weg dat ik de afgelopen drie jaar veel geleerd heb. De komende jaren (waarschijnlijk heel mijn leven) blijf ik doorleren in het avontuur dat het leven heet.

Ik weet dat het aan het begin van een therapietraject vaak lijkt alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel. Ik heb daar zelf ook gezeten. Dit moment, het invullen van het terugvalpreventieplan, is weer een overwinning die ik grotendeels (met een beetje hulp van mijn psychologe) aan mijzelf te danken heb.

Ik heb nu nog een aantal afspraken staan ter afronding, maar ik weet zeker dat ik er daadwerkelijk klaar voor ben om mijn vleugels eindelijk uit te slaan, nadat ik heb leren vertrouwen op mijn eigen krachten en vliegkunsten. 

Lees ook:

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer