meisje in het bos

Terug naar toen

Ik had weer een zware dag, mijn depressie zorgde ervoor dat ik al dagen lang niet mijn huis uit was gekomen. Alle moed had ik bij elkaar verzameld om naar de supermarkt te gaan om boodschappen te doen. En daar liep jij, samen met een vriend van je. Jullie waren aan het lachen. Ik werd onzeker en dacht dat jullie mij uitlachten.

Toen uit het niets greep je mijn staartje op mijn hoofd vast. Ik schrok. Jij niet, jij lachte samen met je vriend. En ik weet het, ik kan het je niet kwalijk nemen, want je weet niks van me af. Maar onmiddellijk kreeg ik grote paniek in mijn hoofd en in mijn lichaam. Mijn spieren verkrampten en ik verstijfde.

De meeste mensen zouden er wat van zeggen, of zouden het laten voor wat het was. Maar nee, dat kan ik niet, want ik ben meteen weer terug in mijn verleden. Je kent me niet, maar ik heb PTSS. Deze kleine aanraking zorgde ervoor dat ik me meteen onveilig voelde. Ik wilde meteen naar huis rennen en veilig onder mijn dekens in mijn bed gaan liggen en daar de komende weken niet meer uitkomen. Ik zag de beelden uit mijn verleden weer heel helder voor me.

Ik zou je willen uitleggen wat zo een kleine aanraking voor mij kan betekenen, maar ik zie jou waarschijnlijk nooit meer. Maar ik heb wel vandaag iets overwonnen, ik ben niet weggerend. Ik ben wel bevroren, maar heb mijn angsten onder ogen gezien. Ik heb mijn boodschappen gedaan en heb die dag zelfs nog voor mezelf gekookt. Daarna ben ik onder de douche gestapt, want ik voelde me vies door alle beelden uit het verleden die ik weer voor me zag. Iets wat jij nooit zal begrijpen en ergens ben ik blij dat jij het niet zal begrijpen, want ik gun jou en niemand anders de ervaringen die ik heb gehad.