Stoppen met drugs en alcohol is iets lastiger dan ik dacht

Van mijn ouders mocht ik in mijn jeugd nooit drugs doen, maar drugs heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op me gehad. Ik was nieuwsgierig naar hoe het zou voelen om drugs te gebruiken, met name XTC had mijn aandacht. Maar ik was ook bang, bang voor wat het zou doen, bang voor de eventuele negatieve gevolgen zoals een bad trip en bang om de controle te verliezen tijdens het gebruik.

Laatbloeier

Vrijwel iedereen in mijn vriendengroep gebruikt op regelmatige basis drugs. Omdat het zo’n enorme aantrekkingskracht op me had en ik omringd ben met mensen die gebruiken, deed ik op 28-jarige leeftijd in november 2017 voor het eerst in mijn leven drugs: MDMA.

Na de eerste keer MDMA kwam ik er achter dat MDMA niet ‘mijn’ drug is. Ik kan niet omgaan met de golven waarin de effecten van MDMA opkomen en ook niet met de overspoeling van blijdschap. Ik raak er gigantisch van in paniek.

Ketamine

Een vriend tipte me dat ik dan eens wat ketamine moest proberen. Ik had ooit als pijnstiller na een heftige operatie ketamine in het ziekenhuis gehad, en van wat ik me daarvan herinner was dat best een hele leuke ervaring met roze olifantjes die over palmbomen door mijn kamer stuiterden.

Drugs staan er om bekend dat ze controleverlies kunnen geven, zeker de dissociatieve drugs zoals ketamine. Mijn eerste lijntje ketamine vond ik dan ook doodeng aangezien ik altijd controle wil hebben over mezelf, toen leerde ik echter dat je  ketamine ook kon ‘bumpen’ om zo het gewenste effect te bereiken zonder onderweg de controle te verliezen en was ik verkocht. Van nooit drugs te hebben gebruikt, gebruikte ik ineens één à twee keer per maand ketamine, soms iets vaker, meestal niet minder.  

Mijn toenmalige therapeut was er vanop de hoogte en vond het niet zo’n fijn idee. Toen ik overging naar mijn nieuwe therapeut in februari 2018 heb ik eerlijk verteld dat ik wel eens drugs gebruikte. Zij stond niet per se negatief tegenover drugsgebruik, zolang het maar af en toe was.

Intimiteit en calorieloos aangeschoten

Ik heb ontzettende moeite met initimiteit vanwege mijn trauma, fijne bijkomstigheid van ketamine is dat ik ineens prima seks kan hebben zonder flashbacks en herbelevingen. Daardoor ging ik ketamine ook ‘therapeutisch’ toepassen.

Ik ontdekte dat als je de juiste dosering gebruikt bij ketamine, je hetzelfde aangeschoten effect kunt bereiken als met alcohol. Mijn eetstoornis vond dat een ge-wel-dig idee. Lam zijn, zonder calorieën binnen te krijgen, wat kan daar nou mis mee zijn!

Ik ging gebruiken tijdens feestjes buiten de deur, bij vrienden en soms ook in de kroeg tijdens een middag bieren. Want ik bereikte exact hetzelfde effect als met alcohol, zonder de calorieën en de kater.

Therapie

In therapie was ik soms eerlijk als mijn therapeut er naar vroeg. Ik gaf aan dat ik één à twee keer per maand ketamine gebruikte en dat ik het ook voor de seks inzette. Ik vertelde echter niet dat het steeds vaker meer dan twee keer per maand voorkwam dat ik gebruikte (zonder het voor de intimiteit perse in te zetten).

Zij vond dat ik ermee moest stoppen. Voor de seksuele intimiteit was het eigenlijk niet handig omdat ik mezelf enkel verdoofde en daardoor mezelf volgens haar hertraumatiseerde. Ook verdoofde ik er volgens haar mijn emoties mee.

Stug hield ik vol dat het bullshit was. Ik gebruikte niet om te verdoven, maar ik gebruikte omdat het fun was, omdat ik nooit een jeugd heb gehad en dat nu allemaal aan het inhalen was. Ik zat in mijn tweede jeugd, iedereen moest vooral stoppen met zeiken en me mijn gang laten gaan. Ik wist heus wat ik aan het doen was en ik was niet verslavingsgevoelig.

Stoppen

Vrienden gebruikten vaker, ik gebruikte vaker. In december ging ik helemaal van god los. Ik ging elk weekend uit (vaak meerdere keren per weekend), gooide mezelf vol met alcohol en gebruikte zo goed als elk weekend ketamine, allemaal onder het mom van ‘tweede jeugd, lang leve de lol!’

Mijn therapeut en partner zagen het met lede ogen aan zonder dat ze echt wisten hoeveel ik nou gebruikte. Ik bleef roepen dat er niks aan de hand was en men moest stoppen met zeiken. Mijn therapeut ging met zwangerschapsverlof en we spraken af dat als zij terug was ik gestopt zou zijn met alcohol en drugs, aangezien we dan verder zouden gaan met traumaverwerking en dit niet hand in hand ging met alcohol en drugs, daar had ze een goed punt…

Aangezien het nieuwe jaar eraan kwam maakte ik met mezelf de afspraak dat ik met oud en nieuw nog compleet los mocht gaan en per 1 januari zou stoppen, voorlopig met alcohol en in ieder geval met drugs totdat mijn therapeut in mei terug is van haar zwangerschapsverlof. Dit leek me geen enkel probleem, ik kon dat namelijk makkelijk. Ik gebruik immers niet om te verdoven maar ‘just for fun’ en ik ben niet verslavingsgevoelig…

Is dat even thuiskomen van een koude kermis. Stoppen met alcohol en drugs is lastiger dan ik had ingeschat en inmiddels moet ik toegeven dat ik ergens óók gebruikte om mijn gevoel te verdoven. Of het nu drugs, alcohol, mijn eetstoornis of mijn OCD is, ik moet hard op zoek naar gezonde copingmechanismen.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!