Stijlboek voor blog- en artikelschrijvers

Dit stijlboek is opgesteld om te zorgen dat iedereen hun stukken op dezelfde manier ‘aankleedt’ voor publicatie, zodat alles er een beetje hetzelfde uitziet. Natuurlijk zijn we een veelzijdige site, qua onderwerpen, schrijfstijl en meisjes (m/v/…). Maar juist dan komt het ons ten goede als we visueel een eenheid zijn.

Loop de volgende dingen even na voor je je stuk publiceert.

Kloppen de witregels?

Het is de bedoeling dat tussen iedere alinea van je tekst één witregel staat. Dit gaat vaak mis. Dat komt omdat je WordPressvenster niet helemaal ‘klopt’ met hoe het op de site komt.
Je ziet hier een stukje van een artikel zoals het er in WordPress uitziet. Zoals je ziet, staat er geen witregel tussen de alinea’s. Je bent dus geneigd om een extra keer op enter te drukken, zodat je in deze weergave een witregel ziet. Niet doen. Op de website ziet de bovenstaande tekst er namelijk zo uit:


Zoals je ziet, is de witregel hier wél zichtbaar. Ga dus geen extra witregels toevoegen, maar kijk of het klopt in de previewmodus (later meer) of onder het tabblad ‘tekst’, rechts bovenin je WordPress-tekstvak. Hierover onder het volgende kopje meer.

Klopt de opmaak?

Dit is vooral van belang als je iets niet rechtstreeks in WordPress typt, maar het bijvoorbeeld in Word hebt geschreven of van je blog hebt gehaald. Zoals je in de bovenstaande printscreens al kon zien, heeft de tekst in WordPress een ander lettertype dan op de website. Dit gaat automatisch. Als je een tekst ergens anders vandaan knipt en plakt, klopt dit vaak niet. Dit kun je voorkomen door je tekst niet in de visuele weergave te plakken, maar in de tekstweergave. Bovenin je typvenster vind je twee tabjes: ‘visueel’ en ‘tekst’.

Heb je in de previewmodus gekeken?

Als laatste moet je even kijken of alles nu klopt. Zoals we eerder beschreven, zie je in WordPress niet alles van de opmaak zoals hij op de website komt. Daar is de previewmodus voor.

Als je denkt dat je tekst klaar is, druk je in het menuutje aan de rechterkant op ‘Voorbeeld’. Dan wordt er een voorbeeldweergave van je tekst geopend. Nu kun je nog eens bekijken of alle witregels kloppen, of je niet per ongeluk een hele alinea in de koptekst hebt gezet (dit is mij een keer gebeurd) en of alles op de juiste plaats staat.