Kindjeopschouders

Steun vinden binnen het gezin, dat ken ik niet

Ze bleven maar komen, die tranen, en daar baalde ik van. Dit was niet de tijd, niet het moment, gewoon géén goed idee. Wat moest men wel niet van me denken? Snel pakte ik een zakdoekje en zette ik een grote glimlach op. Misschien kon ik doen of ik enorm ontroerd was. Dat was ik ook, maar tegelijk was ik zo enorm verdrietig. Ergens baalde ik dat het juist nú was, juist nu het gewoon totaal niet handig was. En ik wilde ze stoppen, maar hoewel ik mijn wangen zo ongeveer kapot beet, bleven ze maar komen.

Waarom gebeurde dit nu? Ik wist het wel. Het was de blik die een moeder en dochter wisselden. Een mooie opmerking van iemand en zij vingen elkaars blik en daaruit sprak zoveel liefde en begrip. Dat raakte me zo enorm. Zat ik nu in mijn schema ’emotionele verwaarlozing’?
Misschien wel. Reageerde ik in de modus ‘kwetsbaar kind’? Vast. Tegelijk denk ik dat dit ook een heel gezonde-volwassene-reactie was. Want shit, ik mis dat. Ik mis mijn moeder. Mijn vader. Een ouderfiguur, waar je soms zo lekker even kan uithuilen als je je moe en kwetsbaar en eenzaam voelt. Romantiseer ik nu niet heel erg de ouder-kind relatie? Haha, dat denk ik wel. En toch zie ik dat best vaak bij gezinnen om mij heen. Hechte banden. Steun zoeken en vinden bij elkaar. En nee, ik heb dat niet. Ken dat niet.

Ik zie ik heus wel dat ik niet zo goed ben in contacten onderhouden. Ik vul zo snel van alles in, meestal in mijn nadeel, dat ik zelf afstand ga houden. Dan doet het onvermijdelijke moment dat mensen mij zat zijn niet zo’n pijn. En zo zit ik lekker in mijn eentje mijn emoties en gevoelens weg te drukken, die ik eigenlijk zo graag wil durven laten zien en delen met anderen. Zonder bang te zijn dat daar een oordeel over komt. Iemand zei me die dag dat we het uiteindelijk toch alleen moeten doen. Alle hechte gezinnen ten spijt, ook zij moeten alleen dealen met bepaalde dingen. Dat klopt, dat weet ik. Maar heel veel doen ze toch ook samen.

Verhip. Weer die stomme schema’s en modi niet aangevochten. Schema mislukking áán. Oh wacht. Die stond al aan. Net als sociaal isolement/ vervreemding. Dat vind ik trouwens erg dubbel van deze therapie. Ik moet leren mijn schema’s aan te vechten. (Negatieve) gevoelens leren verdragen. Tegelijk ben ik ook in therapie gegaan om te leren juist mijn gevoelens toe te staan in plaats van ze weg te drukken. Dat maakt dat ik twijfel of dit wel de juiste therapie voor mij is.

Toch is er een verschil. Waar ik vroeger, nog niet eens zo lang geleden, helemaal vastliep doe ik dat nu niet meer. Baal ik van veel dingen? Ja! Weet ik dat het begint met inzicht? Ook ja. Dus we gaan vrolijk verder op nieuwe, nog onbegaanbaar lijkende paden. Hoe lastig die soms ook te beklimmen lijken!