Sterk

Sterk

Vanmorgen stond ik op met een zwarte wolk in mijn hoofd. Het liefst zou ik de hele dag in bed zijn blijven liggen, maar dat deed ik niet. Ik bakte een ei, waste mijn haar en trok mijn Madonna t-shirt aan. De zon scheen en toen ik na enigszins treuzelen buiten op een bankje naar blije muziek luisterde, ging het weer wat beter.

Italië doet haar werk. Ik leer mezelf vermaken, ik leer mij niet eenzaam te voelen wanneer ik alleen ben en ik krijg ritme in mijn dag. Iedere dag ga ik wandelen. Soms een groot stuk, soms wat minder ver. Maar ik kom elke dag buiten. Het weer is wispelturig, maar dat ben ik gelukkig ook. Ik begin het dorp te leren kennen en het dorp mij. In het cafeetje, dat ik zelf omdoopte tot stamkroeg, ben ik ‘Het Meisje uit Amsterdam’. Een titel die ik met trots draag. Italië stal mijn hart, maar Amsterdam heeft mijn ziel.

Van de week had ik een gesprek met mijn hostmoeder over onze vaders. Zij verloor de hare toen ze zes was. Haar moeder verloor ze toen ze net zo oud was als ik toen mijn vader overleed. Ze zei: ‘My mother had a very strong life.’ Hiermee wilde ze zeggen dat haar moeder het niet voor de wind ging en ze best een zwaar leven heeft gehad. Haar Engels is niet perfect. Toch vond ik deze verspreking inspirerend.

In ieder mensenleven gebeuren dingen die moeilijk zijn, dingen die pijn doen en dingen die je leven op een bepaald punt compleet op z’n kop zet. Tuurlijk kan het dan heel zwaar voelen. Maar misschien prefereer ik het woord ‘sterk’ wel. Er gebeuren sterke dingen en die kunnen ontiegelijk zeer doen. Maar we worden er sterker van, het leven verwacht ook van ons dat we sterk zijn. Dat we doorgaan en de volgende keer met dezelfde frisse blik de wereld in kijken. Soms kan ik dat niet. Dan voel ik mij allesbehalve sterk. Maar ik wil het wel graag leren.

Ik ben inmiddels anderhalve week in Italië en ik denk nog steeds dat het de beste beslissing is die ik ooit heb kunnen nemen op dit punt in mijn leven. Vandaag is het Valentijnsdag en overmorgen wordt mijn moeder 50. Dagen die in het liefst zou hebben doorgebracht met mensen die ik liefheb. Maar ik ben met mezelf en ik heb het leven lief. Hoe sterk ze soms ook komt aangestormd.

Deze blog verscheen eerder op ciaoshawney.nl