meisje met masker

Sociale angst en het coronavirus

Regelmatig wandel ik door de bossen om mijn zorgen los te laten, want er tollen dan teveel gedachten door mijn hoofd. Neem nou dat coronavirus. Meningen, vaak lijnrecht tegenover elkaar, slingeren rond op televisie, social media, buiten. Overal waar ik kom hoor ik discussies over de RIVM-maatregelen en de zin of onzin van de mondneusmaskers. Moeten we ons gezicht bedekken als we de deur uit gaan? Nee, het is een advies, we mogen het zelf beslissen. En daar gaat het bij mij nou net mis, het maakt me onzeker.

De supermarkt

Een sociale angststoornis betekent onder andere dat je extreem gevoelig bent voor kritiek. Wat vinden anderen van mij? Hoe voorkom ik dat mensen slecht over mij oordelen? In deze tijd is dat lastig, want als ik bijvoorbeeld door de supermarkt loop, zullen er genoeg mensen zijn die iets negatiefs over mij kunnen denken. Een angsthaas als ik een masker draag, onvoorzichtig wanneer ik hem thuislaat. Afstand bewaren is voor de één een must, de ander vindt het aanstellerij. Boodschappen doen is dus in mijn ogen een nachtmerrie geworden.

Lang leve de thuisbezorgservice. Medewerkers verzamelen mijn bestelling in kratten en tassen, een jongeman zet alles keurig in mijn voortuin, een geweldige oplossing, zonder sociale contacten.

Twijfels

Oei, tijdens de vele therapie-sessies heb ik geleerd dat ik niet alles meer mag vermijden, mijn angsten voortdurend moet blijven uitdagen. De twijfels van het online shoppen vliegen me naar de keel. Is dit nou wel verstandig? Misschien moet ik me gewoon niet zo druk maken om wat anderen denken? Ik kan alleen het knopje niet vinden om die gedachten uit te zetten.

Na eindeloos gepieker besluit ik de stap te wagen. Een complete weekbestelling verschijnt op mijn scherm, ik kies een bezorgmoment en wacht.

Soms is het niet erg om te kiezen voor de makkelijkste weg, als het maar met de juiste reden gebeurt. Er blijven nog genoeg situaties over die me bang maken.