dsmmeisjes
Sjaak afhaak

Sjaak afhaak

Mijn vriendin is er niet. Ze is feesten. Hard gaan in Duiven op het jaarlijkse vierdaagse event. Overdag is er de kermis. S ’avonds gaat ze los in een chique tent op nummers de band ten gehore brengt. Ze is in haar nopjes. Dit is haar moment. Ieder jaar opnieuw. Ze heeft zelfs een soort jaar- en partnerkaart. Daarvoor betaald ze goed geld, maar heeft ze wel gratis entree voor twee.

En ik als partner? Lekker meegaan zou je denken… Schrijf dat maar op je buik, is mijn reactie op jouw gedachte. Wat zij ziet in het gebeuren strookt niet met mijn visie op het geheel. Ik zie mensen. Massa’s mensen. Ze komen langzaam op mij af, staan mij in de weg, keuren mij af. Wat ik zie is een situatie waar ik geen grip op heb. Ik zie beren op de weg. Grote. Beren.

Haar begrip geeft mij troost. Ze gaat dan wel met vriendinnen. Met als gevolg dat ik thuis zit. Balend dat ik het niet trek. Ik er niet voor haar kan zijn en met haar dit event kan delen.

Vroeger ging ik graag naar festivals. Koninginnedag in Utrecht was voor mij altijd het hoogtepunt. Tegenwoordig kruip ik terug in mijn holletje. Lekker veilig. Dan maar laf. Alles om niet die stress te voelen.

Tuurlijk. Ik weet dat ik zelf die stress creëer. Dat mijn gedachten irreëel zijn. Dat ik, zij het op een afstandje, ook best zou kunnen genieten in Duiven. Maar ik durf niet. Ik ben  bang om te falen. Bang dat ze dan met mij mee terug moet en ik haar avonden vergal. Ik ben blij dat ik ervoor gekozen heb om niet mee te gaan.

Ik begrijp dat ze het leuk heeft. Veel oude bekenden tegenkomt en dat haar familie ook met haar mee is. Oprecht blij. Dat ben ik voor haar. Hierbij houd ik vast aan de leidraad die mijn psycholoog mij gegeven heeft. Ontwijk het niet, maar zoek het ook niet op. Niet nu. Jouw tijd komt wel weer.

Mijn voornaamste vraag: Wanneer? Hoe lang gaat deze onzin in mijn hoofd nog door? Zou het niet kunnen zijn dat ik het nooit meer kan? Dat de demonen, zo goed zijn genesteld, dat ze hun plekje niet meer gaan verlaten? Vroeger noemde ik iemand die niet mee ging naar feestjes naar de titel van deze tekst; Sjaak Afhaak. Tegenwoordig is die titel mijn lijdend voorwerp.

Is dat nou karma?

Een puntje voor mijn psycholoog, zo besluit ik mijn gedachtegang.

Iedere maandag post ik op basjorenolbertz een nieuw blog over mijn ervaringen in de psychiatrie.
Voel je vrij mij te volgen via mijn website of via een van mijn andere social-media-kanalen.

5 comments

 1. Vroeger vroeg ik me ook altijd af waarom ik een week moe was na een dagje feest, hoewel ik er wel heel erg van genoot. Toen ging het op een gegeven moment niet meer.

  Tegenwoordig gaat het trouwens weer wel, maar het is niet meer als toen. Ik zit op een afstandje en ik trek me vaak terug. De week erna voel ik me eigenlijk best prima, dat is winst.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: De bodem

 2. Ik had dit ook, tot ik bedacht dat ik niet hoefde. Ik hoef niet naar een festival. Andere dingen vind ik wel te doen en daardoor leuk. Je hoeft niet van mensenmassa’s te houden.
  Net zoals kermis attracties ook niet hoeven als je dat niks vindt.
  Vroeger kon t misschien, maar vroeger kon je andere dingen weer niet.

  Ik vraag me dan altijd af of ik gefrustreerd raak van t feit dat ik niet kan of dat anderen willen dat ik het kan. Meestal is t t laatste.
  Het geeft iig rust om niet te hoeven doen wat een ander wil. Laat de ander gaan en wees lief voor jezelf. Blijkbaar geeft je lijf jouw grens aan. Da’s juist goed!

 3. hallo Bas-Joren
  Erg herkenbaar. Maar is het wel laf?
  Ik heb er inmiddels voor gekozen om me terug te trekken van veel activiteiten.
  Nu ben ik natuurlijk een stuk ouder dan jij (63 jaar) en heb met heel veel energie mezelf altijd er doorheen gevochten.
  Nu geeft het rust en veel minder triggers.

  Ik hoop en gun je dat ook jij snel weer zover bent dat je er weer heerlijk van kan genieten om met je vriendin zo’n avond weg te gaan., en net als vroeger weer heerlijk kan genieten.
  Hermie
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Beleef je eigen (on)geloof en wees gelukkig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy Voorkeuren

Spring naar toolbar