Schrijven over angst

Schrijven over angst

Een ieder is weleens bang. Bang voor een nieuwe schooldag, een sollicitatiegesprek, een eerste date en ga zo maar door. Angst is goed; het zorgt dat je alert bent in situaties. Maar bij mij beheert angst (vaak) een groot gedeelte van mijn leven. Ik vind het lastig om erover te praten, want ik heb jaren mijn mond stilgehouden. Ik heb mijn angsten ook nooit serieus genomen of als het grootste probleem gezien, maar inmiddels weet ik wel beter.

Het begon eigenlijk al toen ik heel klein was. Ik durfde vroeger nooit naar zwemles. Dat was voor mij echt de grootste angst in mijn leven. Dagen van tevoren huilen als ik wist dat ik weer moest. Ik durfde niet naar school en was extreem bang, maar dan ook extreem bang, voor spreekbeurten en boekenbeurten. Ook hoopte ik dat docenten mij nooit de beurt in de klas zouden geven. Ik durfde nooit mijn huiswerk niet of onvolledig te maken.

Eenmaal op de middelbare school kreeg ik last van paniekaanvallen. Ik heb dit nooit doorgehad tot jaren later. Ik vroeg me af wat ik had en wat er mis met mij was. Ik was ontzettend bang voor de middelbare school. De vakantie voor de middelbare was ik ziek en continu bang dat ik moest overgeven. Ik had hartkloppingen en moest mezelf meerdere keren per dag rustig zien te krijgen door in en uit te ademen en te tellen. Ik dacht gewoon dat ik gek was. Ik wist dat er iets niet klopte, maar ik durfde er met niemand over te praten en nog altijd heb ik dit niet echt gedaan.

Toen ik me eenmaal een beetje op mijn plek begon te voelen op de middelbare school ging het wel. Voorheen had ik meerdere keren per dag zo’n aanval. Tijdens school. Ik zie mezelf nog zo zitten in de klas. Bang om flauw te vallen of over te geven. Hartkloppingen om bang van te worden en paniekgedachtes in mijn hoofd. Ik dacht dat het faalangst was, maar waarvoor. Ik durfde niet de klas in. Het was afzien, iedere dag weer.

Nog altijd kan ik niet omgaan met nieuwe situaties. Ik durf op mijn werk niet meer om bepaalde tijden te werken omdat ik weet dat ik dan dingen moet doen waar ik in zou kunnen falen. Ik durf niks te doen waar verantwoordelijkheid bij hoort. Maar helaas hoort bij iedere dag verantwoordelijkheid. Ik durf niet naar school, want daar zal ik mezelf weer moeten bewijzen. Ik zal weer falen. Ik zal stomme dingen doen of zeggen; en ik weet het mag, want we moeten leren van de fouten, maar ik zal die fouten eeuwig verwijten tegenover mezelf. Ik zal mezelf haten voor wat ik heb gezegd of gedaan.

Het gaat goed de laatste tijd, maar dat is simpelweg omdat ik geen verantwoording heb. Ik ben alleen thuis. Ik hoef niemand te zien. Ik moet alleen zorgen dat mijn katten eten en drinken krijg en dat ik voor mezelf zorg. Ik denk vaak dat ik de hele wereld weer aankan, maar dan besef ik dat de echte wereld straks pas weer begint. School, werken, vriendschappen en al die dingen zullen weer komen. Ik kan het niet. Ik kan die verantwoording niet aan. Ik ben een slappeling.

Zoveel angst de hele dag door. Bang voor plaatsen waar het ooit mis is gegaan. Bang om naar buiten te gaan. Bang om aan sociale activiteiten deel te nemen. Ik ben gewoon continu bang. Zo bang dat ik niet eens hulp durf te zoeken voor het bang zijn en het verdrietig voelen. En voor de buitenwereld een grote mond. Vaak krijg ik te horen dat sommigen iets van mijn karakter zouden willen; want ik ben altijd zo open, eerlijk en heb mijn mening vaak wel klaar, maar achter die grote mond zit zoveel angst.

En een ieder doet iets om die angst te verdoven…

Lees ook:

 • a photo by aaron burden. unsplash.comphotosxg8iqmqmitm

  “Het is goed dat je schrijft” hoor ik regelmatig, vaak gevolgd door “ik ben echt blij dat je een manier hebt gevonden om te dealen met je problematiek”. Maar daar missen ze dus net het punt, dit is niet perse een…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

10 reacties

 1. De angst waar je over schrijft is voor mij heel herkenbaar. Altijd bang zijn en gespannen….
  Ik was vroeger op school ook bang voor de pauzes, wist niet wat ik dan “moest” doen etc. In mijn beleving was ik altijd bezig met overleven en daar ben ik nu op mijn 44ste nog steeds mee bezig.

  Veroordeel jezelf alsjeblieft niet. Je bent geen slappeling! Echt niet!
  Knap dat je nu schrijft hoe bang je bent en hoe dat jouw leven bepaalt.

  1. wat naar dat jij dat ook al op zo’n jonge leeftijd eerwaarde en nu nog altijd doet. Ik hoop dat het bij mij ooit minder zal worden, het liefst over zal gaan.. of dat ik er op een bepaalde manier beter mee om leer gaan.
   Ik wist niet hoe ik het moest beschrijven, maar zocht al zo lang naar de juiste woorden en ik denk dat ik die nu grotendeels wel gevonden heb.
   Het is aan de ene kant fijn om te lezen dat er dus mensen zijn die zich hier in herkennen..

 2. Achter de grootste monden zitten de bangste harten. Het heeft ook een mooie kant, al is dat zo verdomd moeilijk om van jezelf te zien: je bent zo ontzettend moedig. Ik vind je (en de andere angstigen die toch weer elke dag aangaan, waaronder ikzelf) een held.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Riskeerd

  1. Dat is zeker waar. Ik vind het soms ook erg tegenstrijdig met hoe ik vaak overkom op de buitenwereld, echt precies het tegenovergestelde van wie ik ben en wat ik wil uitstralen..
   Maar we mogen best trots zijn op onszelf.. helden, dat zijn wij.

 3. Door dit te lezen heb ik meer begrip en compassie gekregen maar een hoopnvan jullie want ik wil echt niet generaliseren vernietigen ook hele levens bij mensen wat er echt traumas van overhouden en dan zelf in de knop zitten (voor jaren). Maar deze verhalen zijn zo intens en duidelijk. Want hoe jullie je echt van binnen voelen is nergens beter geschreven dan door jullie persoonlijke ervaringen. Vind het ook erg knap en moedig dat jullie dit meegedeeld hebben en het zo exact hebben weergegeven. Dit geeft een hoop begrip en verzacht een beetje de pijn nadat je de brokstukken van je leven weer kunt oprapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.